Nyheter

Intresset ökar

Nyheter På Svenstigs Bil i Värnamo märker man av ett ökande intresse för elbilar.

Volkswagens nya elektriska småbil ID.3 spås bli "den nya folkbilen".

Valdet Rrecaj.

I dag är det elmotorns dag, som är instiftad av Elektromekaniska Lindarverkstädernas Riksförbund. År 1821 bevisade den brittiske fysikern Michael Faraday att elektrisk energi kan om­­vandlas till rörelseenergi med hjälp av elektromagnetism. Han var fascinerad av den danske fysikern H.C. Ørsteds upptäckt, att den magnetiska effekten går i cirklar omkring en elektrisk ledare.

På Svenstigs Bil i Värnamo är man ovetandes om bemärkelsedagen, men märker av ett allt större allmänintresse för elbilar.

– Försäljningen går riktigt bra. Vi har nyligen börjat leverera Volkswagens nya småbil ID.3, som kallas för ”den nya folkbilen”. Det roligaste är att människor i alla åldrar vill ha en elbil. För någon vecka sedan var en 72-årig dam inne och provade en. Hon ville ha elstolar, varpå vi svarade att det endast finns i den fullutrustade varianten, så hon köpte en, säger Valdet Rrecaj, säljare på Svenstigs Bil.

Företaget har märkt av en minskad orderingång under rådande pandemi, men ser nu siffrorna gå uppåt igen.

– Det märks att allt fler vågar öppna plånboken nu. Vi säljer mycket elbilarmen även försäljningen av hybridbilar går starkt, det märks både på privatsidan som bland våra företagskunder.

Valdet Rrecaj ser ekonomin som en viktig aspekt vid ett eventuellt bilköp.

– Många tänker när de kommer hit att en elbil är väldigt dyr i inköp gentemot en bensin- eller dieseldriven bil. Men den stora skillnaden ligger ju i de obefintliga driftskostnaderna över tiden. Det blir billigare med en elbil i långa loppet. Nu finns det även ett budgetförslag från regeringen om att höja bilskatten från och med april 2021.

Hybridbilen Volkswagen Passat GTE röner stort intresse.

Taggar

Dela