Nyheter

Intensiv kulturhöst i Värnamo

Nyheter Större, bättre och mer underhållande än någonsin. Det är en kort sammanfattning av Kulturnämndens kulturprogram för hösten 2019.

Kulturskolan i Värnamo firar 50 år i höst. Arkivfoto

Som alltid nu för tiden så kretsar mycket av kommunens kulturutbud kring Gummifabriken.
Kulturchefen Lars Alkner konstaterar i inledningen av programbladet att Gummifabriken blivit just den framgång som han alltid hoppats på.
– Vilken succé! Tänk att gummifabriken blivit just det lyft för kulturen i Värnamo som vi hoppats på, skriver Alkner.

Förra höstens program var mastigt, därför att Gummifabriken just invigts. Men frågan är om inte årets program kan matcha förra årets program. Främsta anledningen till det är ett stort jubileum som kommer att starta under hösten. Det är Kulturskolan som i hösta firar sitt 50-årsjubileum.

Värnamoborna  kommer att märka av detta på flera sätt.
Kulmen av av Kulturskolans firande blir andra veckan i oktober. Då kommer det att bli två stora jubileumsshower som är öppna för allmänheten.

Kulturnämnden fortsätter att satsa på mindre utställningar på Gummifabriken. Blickfånget, som ligger i Gummifabrikens entréplan har fått stämpelns som Värnamo kommuns egna konsthall i Gummifabriken. Under hösten kommer det att visas flera utställningar där. Bland annat en utställning Bredarydskonstnären Rolf Petersson.

Det finns också plats för amatörer att ställa ut på Gummifabriken. På bibliotekets övervåning finns ”Väggen” , en plats där amatörkonstnärer har möjlighet att visa upp sin konst under hösten.
Som av en händelse så kommer det också att handla mycket om radio när det gäller höstens kulturutbud. Utställningen ”Älskade Radio” har premiär i mitten på oktober och kommer att invigas av Lisa Syrén.. Det är startskottet för en rad olika ”radioevenemang”.  Bland annat kommer den lokala radioprofilen Karin Malmsten att medverka med ett program som hon kallat för ”Radio på Småländska”.  Under oktober så  arrangeras det också ett evenemang med namnet  ”En kväll mer radiosporten. Där medverkar bland annat sportreportrarna Paul Zyra och Janne Rindstig.

Mycket av Kulturnämndens höstprogram cirklar kring Gummifabriken. Men även i kransorterna kommer invånarna märka av kulturutbudet på nära håll. Det kommer att hålla Bockafé på flera platser, bland annat i Rydaholm.

I Bredaryd och i Bor kommer det att arrangeras Bokpratsturné. Då blir det bland annat boktips från bibliotekarien. En av de största föreställningarna i höst blir strax innan jul. Traditionsenligt kommer då  ucian att krönas på Arken. Ett evenemang som brukar locka en mycket stor publik. Inte minst tack vare att det är Kulturskolans elever som medverkar med sång och musik.

Taggar