Nyheter

Inte rädda för att partiet ska bli en isolerad ö i politiken

Nyheter Den svenska politiken drar alltmer ut mot kanterna. I mitten finns bland annat Centerpartiet. Men någon rädsla för att de ska bli isolerade där finns inte enligt Mikael Karlsson och Anna-Maria Toftgård.

Efter valet 2018 uppstod ett problematiskt parlamentariskt läge där det hela slutade med att Liberalerna och Centerpartiet lämnade Alliansen. Det finns de som menar att den mittenpolitik Centern driver kan riskera att isolera dem. Men det håller inte centerpartisterna från Vaggeryds och Värnamos kommuner, Anna-Maria Toftgård och Mikael Karlsson med om.
– Man vill ju väldigt gärna utmåla det så eftersom det är väldigt enkelt med två tydliga alternativ. I verkligheten är det egentligen så att Centern kan samarbeta med flest partier av alla, säger Anna-Maria Toftgård och fortsätter:
– Vi vill samarbeta med alla utom ytterlighetspartierna. De andra vill ju bara samarbeta med sin hörna, så verklighetsbeskrivningen är inte alltid helt korrekt tycker jag. Som läget är så nu så står vi och driver vår egen politik i mitten och samarbetar åt det håll vi får igenom mest av vår politik helt enkelt.

Centern har stängt dörren till samarbete med ytterkantspartierna sd och v.
– Det vi vill är att driva en liberal politik i Sverige och jag tror att den bästa plattformen för det hade varit inom ramen av Alliansen. Men med det valresultat vi har på riksnivå just nu så har inte det varit möjligt och Allians-partierna har öppnat upp för att samarbeta med sd på olika mått och för oss är inte det möjligt, säger Mikael Karlsson och fortsätter:
– Vi vill inte ge ett parti, vare sig sd eller vänstern, något inflytande om vi kan förhindra det. Så därför söker vi stöd av de där vi kan få igenom politik i mitten. Det är både åt höger och vänster, men inte hur långt åt höger som helst och inte hur långt åt vänster som helst.

Finns det någon risk att ni kommer bli isolerade i politiken?
– Båda sidor behöver ju oss, så jag vet inte riktigt… säger Anna-Maria Toftgård.
– Som det ser ut just nu, sen vet man inte efter valresultatet. Återigen lite hur saker beskrivs. Det blir alltid så mycket fokus på vilka Centern inte kan samarbeta med. Men vi är öppna för väldigt många fler typer av samarbeten än vad de flesta andra partier är.

Påverkar det era möjligheter att driva er politik på något sätt?
– Hittills har det påverkat i väldigt positiv riktning, säger Mikael Karlsson och fortsätter:
– Vi har under mandatperioden genomfört oerhört mycket liberal politik och det är allt från skattesänkningar till ”you name it”. Så det har påverkat i positiv riktning.

Taggar

1 reaktion på Inte rädda för att partiet ska bli en isolerad ö i politiken

Likabehandlingsplanen verkar vara en besvärsordning för dem.
Pojkar skall få sin rätt via vårdnadshavare eller om de är judar, till sin religionen, men flickor ej.
Eller hur tänker de?
Verkar bli fritt fram, för alla religioner att könsstympa både pojkar och flickor som försökskaniner utan att deras talan tas tillvara på.
Mycket märkligt. Huruvida strider det till FN:s barnkonventioner. Verkar vara som många har vetorätter i samma skål…

Kommentarsfunktionen är stängd