Nyheter

Stå upp mot angiverilagen!

Nyheter Här följer en insändare från Centerpartiet kring "ett ogenomtänkt förslag".

Under sommaren och in i dessa dagar har debattens vågor gått höga om det lagförslag regeringen lagt fram till utredning. Det som på politikersvenska uttrycks som: Förutsättningar för ett effektivt informationsutbyte där kommuner och andra myndigheter inom ramen för sin verksamhet informerar Migrationsverket eller Polismyndigheten.” Det vill säga ett angiverisystem. Ett lagförslag som ivrigt påhejat eller styrt av regeringens stödparti Sverigedemokraterna (SD). Efter att vi i Centerpartiet i Värnamo kommun följt debatten och ser vad förslaget skulle innebära och föra med sig inser vi att vi måste ta bladet från munnen och säga ifrån.

Sedan drygt tio år har papperslösa barn och vuxna haft rätt till skolgång, vård, akutvård och läkemedel. Detta utan att bli angivna till myndigheterna. Det som nu föreslås för tankarna till totalitära stater där lagstiftning utformas utan hänsyn till mänskliga rättigheter. Ett sådant samhälle betackar vi oss för.

Nu är vi långt ifrån ensamma om att reagera, så sent som i söndags, demonstrerade i Stockholm ett tusental personer som i sin yrkesutövning skulle på ett markant negativt vis påverkas. Där fanns sjuksköterskor, bibliotekarier, lärare, anställda inom socialtjänst med flera. Alla oroliga för att de skall behöva syssla med angiveri i stället för att hjälpa människor som kommit till vårt land som flyktingar bort från krig och övergrepp. Deras riksorganisationer har redan upprört uttalat sin kritik mot lagförslaget, inte minst på grund av den utsatthet dessa personalgrupper riskerar att hamna i.

Ett av regeringens bärande skäl till detta är att motverka det så kallade skuggsamhället. Det som förbluffar oss är den kortsiktighet som präglar detta förslag. Det blir ju helt enkelt kontraproduktivt. Om vi i stället för att hjälpa utsatta människor anger dem blir såklart resultatet att de drar sig än mer in i de skuggor regeringen, ivrigt påhejad eller styrd av SD, säger sig vilja hantera. Varför gå till läkaren om jag riskerar att bli angiven och utvisad till säker tortyr eller död? Varför närma sig socialtjänst och hjälp om jag riskerar att bli utlämnad till det jag flytt ifrån? Hellre drar man sig ut i det skuggsamhälle regeringen säger sig vilja åtgärda. Vad följer? Större utanförskap, större risk för att hamna i kriminalitet och därmed blir ett betydligt lättare offer för rekrytering till de kriminella gängen som just nu härjar i vårt land. Nej, tänk ett varv till på hur orimligt detta förslag är!

 Vi måste kunna åtgärda problem med utanförskap utan att ge avkall på medmänsklighet, människovärde och solidaritet. Panikåtgärder likt dem vi nu ser på bordet utan att kunna överblicka konsekvenserna löser inga problem. Vi ser med oro på den utveckling och riktning som regeringen, ivrigt påhejat eller styrt av SD, inlett. Och vi ser med oro på den utsatthet som vår kommuns personal kommer att utsättas för. Vi tycker att Värnamo kommun, som arbetsgivare, måste ta sitt ansvar och stå upp för den personal som så hårt sliter för att hjälpa sina medmänniskor. De är anställda för att hjälpa, inte stjälpa.

Därför uppmanar vi i Centerpartiet i Värnamo regeringspartiernas företrädare i Värnamo kommun, M, KD och L att uppvakta sina moderpartier att skrota detta ogenomtänkta förslag! Ta ert ansvar och skicka snarast en skrivelse!

 Centerpartiet i Värnamo kommun genom kretsstyrelsen: Mikael Karlsson, Kjell Larsson, Eva Eriksson, Maria Leifland, Stefan Widerberg, Emma Söderhjelm, Bengt Einarsson, Maria Fransson, Gustav Malm och Johan Hilding

Taggar

Dela


2 reaktioner på Stå upp mot angiverilagen!

Bra insändare som Miljöpartiet i Värnamo helt står bakom. Att angiverilagen skulle lösa det så kallade skuggsamhället är befängt.

För folk som är förvirrade över vänsterbegreppet ”papperslösa” så betyder det illegala invandrare.

Kommentarsfunktionen är stängd