Nyheter

Tycker till om rymdresa

Nyheter Peter Thorén från Värnamo tycker till kring Renata Chlumskas planerade rymdresa.

Renata och sanningen

Renata Chlumska. Rymden, Tekniska Museet. Foto: Fredrik Blomqvist

Den 13 juli intervjuades den professionella äventyraren Renata Chlumska i Sveriges radio P4. Intervjun gjordes med anledning av att hon till en kostnad av cirka 1,8 miljoner kronor bokat en kommersiell rymdresa.

Under intervjun fick hon den mycket motiverade frågan om hon inte hade betänkligheter mot resan med tanke på dess negativa klimatpåverkan och förbrukning av naturresurser. Renata försvarade sig då med att klimatfrågan är viktig och att den typ av rymdturism, som hon ska ägna sig åt, kan bidra till teknikutveckling för att finna verktyg att minska utsläppen av klimatpåverkande gaser.

Detta kändes ju som en mycket krystad förklaring, vilken faktiskt knappast kan anses vara sann. Renata hade framstått klokare och mer trovärdig om hon låtit utlägget för sin planerade rymdutflykt gå direkt till relevant forskning utan omvägen via hennes rymdresa.

Sanningen torde i stället vara att äventyraren Chlumska har ett omättligt behov av att få kickar i livet. Förmodligen var det ett sådant behov, som drev henne att 1999 som första svenska bestiga världens högsta berg Mount Everest. Hon har därefter även kommit att bestiga de sju högsta bergen på världens sju kontinenter. Allt detta sökande efter kickar har förstås inneburit allvarliga påfrestningar på jordens ekosystem och klimat.

Än värre är att Chlumskas genomförande av de ”äventyr”, som hon tycks anse vara sin mänskliga rättighet att få uppleva, är starkt demoraliserande för allmänheten när de försöker vara rädda om vårt gemensamma hem Jorden. Hur motiverande är det för vanliga svenskar att i vardagen fortsätta med sin sopsortering och att ta cykeln, så att bilen ska kunna stå, när förmögna äventyrare ägnar sig åt rymdresor?

Särskilt sorgligt blir detta egoistiska handlande i ljuset av att det redan finns ett mycket stort antal människor inte minst unga tjejer, som känner stark oro för en framtid med allvarliga klimatförändringar.

Peter Thorén
Initiativtagare till det lokala klimatnätverket Klimatnätet Värnamo

Taggar

3 reaktioner på Tycker till om rymdresa

Håller med, ett rejält resursslöseri. Vi kan skicka folk till rymden men kan inte se till att alla på jorden har mat på bordet. Skeva prioriteringar.

Håller med Thoren
Framtiden och klimatet
En del bryr sig bara om sig själva
Ett egoistiskt handlande

Hallå . Ni vill ha GPS, satellit-tv, väder-appar i er telefon med mera. Och så klagar ni om en person åker till rymden. Hur många satelliter skickas det inte upp per år för att tillfredsställa era behov?
Hyckleri kallar jag det…

Kommentarsfunktionen är stängd