Nyheter

Insändare: Ett kreditkort i veckan ingår i kostcirkeln nu.

Nyheter Här kommer en insändare från Miljöpartiets Jörgen Skärin.

Ett kreditkort i veckan ingår i kostcirkeln nu. Microplast kommer att bli vårt nästa stora miljö och hälsoproblem idag och för framtida generationer.

Någon som tycker att fördelning av kärlen i soptunnorna är fel i storlek ? Ett kärl som många tycker är för litet är det för engångsplast. Hur ofta får man inte knö in allt innan tömning sker. Då skall vi tänka på varför är det så mycket engångsplast i kärl två ? Vi kan bara gå ca 25 år tillbaka då köpte vi grönsaker och köttvaror i förpackningar i papper. Då köpte vi exakt det antal vi var i behov av till exempel tre tomater och fem fläskkotletter inslagna i vaxat papper eller i en påse och soppåsen blev ganska liten då den hamnade i soptunnan. 

Många säger att utvecklingen går framåt jo det kan man säga allt ska bli enklare och konsumtionen skall öka. Tomaterna och fläskkotletten äter vi upp och de hamnar i det ekologiska kretsloppet. Men förpackningarna blir kvar och utvecklas till något som bli ett problem. Nu återvinns endast  cirka 10 % av förpackningar i världen och mindre än 30% inom EU resten hamnar i miljön på sopberg, i havet eller förbränns till koldioxid. Även om du källsorterar så finns inget totalansvar av vad som händer med plasten. 

Den som producera säljer sitt ansvar och lägger det på återvinnings industrin där det sägs att det är rena vilda västen hur plast återvinns. Då uppstår problem som vi nu se i gamla Rubbers lokaler i BOR. 

Som konsument kan vi tänka vad är bäst för miljön nu och framåt. Och ofta blir det också bäst för hushållsekonomin. Tips, köp det antal du behöver av grönsakshandlaren och i köttdisken. Behöver vi alla dessa plastförpackningar? Bara för att bära hem livsmedel som vi äter upp. Förr fungerade det utan plastförpackningar. Vad är det nu som gör att vi måste plasta in allt? Jo, logistik och centralisering i livsmedelsindustrin har gjort att plasten ger ett attraktivt utseende, skydd och hållbarhet för att kunna transporteras allt längre från ursprunget. Maten äter vi upp men förpackningarna de försvinner inte med måltiden, det skapar bara problem för vår planet och för oss människor. Plast skall inte ingå i vår kostcirkel vilket den nu gör. 

Allt fler forskningsrapporter visar att vi får mer och mer mikroplaster i våra celler så nu har vi ett kreditkort i veckan i vår kostcirkel. Är det så himla smart att använda kredit vi lånar av vår planet på det sättet.Avbetalningen bli dyr. Lösningen är enkel. Problemet skall betala för sig själv. Pant på förpackningar och begränsar antal plastsorter i förpacknings industrin och sätt ett pris på engångsplasten. Eller förbjud plast som engångsförpackning.

Jörgen Skärin /Miljöpartiet

Taggar

Dela


2 reaktioner på Insändare: Ett kreditkort i veckan ingår i kostcirkeln nu.

”Plaståtervinningen” i Bor har dagligen sedan länge läckt såväl mikroplaster och förmodligen även nanoplaster.
Vid regn rinner lakvatten från återvinningen ner i dagvattenbrunnarna för transport rakt ut i Flåren. Via ett dike längs Gällarydsvägen rinner även lakvatten ut i Kvarnsjön. Även detta fortsätter till Flåren.
Vid blåst flyger mikro- och nanopartiklar runt i främst närliggande områden.
Mikroplast är mycket små partiklar, fragment, fibrer och pellets, av plast och gummi.
Mikroplaster är mellan 0,1 micrometer och 5 mm.
Nanopartiklar är en miljondels millimeter och även den kommer från plastens nedbrytningsprocess.
Vissa forskare påstår att större mikroplaster går rakt igenom kroppen.
Andra påstår faran av att de kan leda till hjärt-kärlsjukdomar, orsaka cancer och påverka immunförsvaret och nervsystemet. Och naturligtvis även påverka övrig natur och djur.
Så! Vad händer med plaståtervinningen i Bor?
Agera nu så att inte fler riskera att drabbas och innan det blir värre!

I Bredaryd slänger man plastbalar i diket. Vid Bredaryds eget plastberg, vid ”gamla sandladan” har man börjat med att återställa våtmarker genom att proppa diket med plast!

Kommentarsfunktionen är stängd