Nyheter

Ingen julavslutning i kyrkan

Nyheter Apladalsskolan i Värnamo provar nytt julavslutningsalternativ på fredag

Skolavslutning i kyrkan med Apladalsskolan. Arkivbild

På fredag blir det samling i lektionssalen och jullovet dansas in med juldans innan skolskjutsarna går hem. Därmed blir det ingen avslutning i kyrkan. I meddelandet som har gått ut till föräldrar anges orsaken till att inte vara i kyrkan i år, musiklärarnas arbetsbörda som varit för stor för att hinna med att förbereda något program.

– Jag kan inte gå in på specifika saker som rör personalen. Detta är ett beslut vi i skolledningen tagit beroende på arbetsbelastningen för personalen men även för att prova alternativt annan skolavslutning för våra elever. Vi får utvärdera detta under vårterminen, säger Cecilia Kroon som är rektor på skolan.

Apladalsskolan. Arkivbild

Taggar

Dela


15 reaktioner på Ingen julavslutning i kyrkan

Men herregud, jag går själv på Apladalsskolan och de sa att kyrkan ville hålla för mycket Jesus-tal och att prästen tar över för mycket när det egentligen bara är en avslutning. Rektorn ville ha mindre präst & jesus-tal och kyrkan ville ha mer, därav ingen julavslutning i kyrkan.

Helt otroligt, vi bor i Sverige, o det är ett kristet land.
Man får tro på vilken Gud man vill, ha vilken religion som helst, men att lära sig om vårt land där man bor är viktigt.
Och att gå till kyrkan på skolavslutningar kan väl inte va så jobbigt, tror inte man tar någon skada av det.. jag tror det är viktigt att ha kvar traditioner..
O som det verkar är det inte muslimer som har ett problem med kristna traditionet, det är så kallade kristna!
Kanske inte är så tokigt med dom 10 budorden! Då kanske samhället skulle va lite bättre..

Sverige är inte kristet land, det är ett sekulärt land, det vill säga en irreligiös stat. År 2000 fick Svenska kyrkan separera från svenska staten via ett riksdagsbeslut. Alltså kyrkan och skolan ska inte vara sammankopplade. Enligt skollagen ska skolan vara icke-konfessionell, dvs att det inte får förekomma religiösa inslag under skoltid.

Lära sig om olika religioner i skolan i all ära men att utöva religioner i skolan är bara fel med tanke på hur samhället ser ut idag, (och du kan tycka vad du vill om det) Verkligheten ser lite annorlunda ut än på 50-talet. Judar, muslimer, hinduer, buddhister, ateister och även kristna som inte tycker det är passande med skolavslutning i kyrkan, varför då trycka på skolverksamhet i kyrkan när så många inte vill ha det, för egentligen vad har skolavslutning med kyrkan att göra? Värna om religion och tradition hemma vad du än tror på, respektera varandra och låt skolan utbilda.

Varför inte dela upp det hela? De kristna barnen kan fira i kyrkan så kan de muslimska barnen ha vanlig lektionstid.
När det sedan är ramadan så kan muslimerna få gå till moskén istället och tvärtom. Borde ju inte vara så svårt att ordna eller?
När vi demokratiskt har bestämt oss för ett mångkulturellt samhälle med religionsfrihet så får man väl tillgodose alla religioners högtider i så fall.
Alternativ två är att göra firandet i kyrkan valfritt under en eftermiddag. Känns fel att tvinga muslimer eller icke troende till kyrkan.

Bryr sig ungarna egentligen? Eller är det vi gamlingar som är nostalgiska? Kyrkan är ju skild från staten så det är väl bara sunt att hålla isär verksamheterna? Jag hade inte velat att jobbets sista dag innan ledigheten hållits i kyrkan.

U-turn ungarna bryr sig om du som förälder lär dom att fira traditioner, för jag tycker att vi som är äldre än våra barn ska lära dem svenska traditioner.

Inte många elever som gråter över detta. Det är vi gamla som lever kvar i stenåldern och tror det är något viktigt att gå i kyrkan för eleverna.

Ja Micke jag förstår dig samtidigt är det roligt att behålla gamla traditioner. Hade du flyttat som kristen till muslimskas länder så hade de inte tagit hänsyn till dig eventuellt dina barn. Man får ta seden dit man kommer, det är inte svårare en så.

Tråkigt! Många av eleverna vill ha avslutningen i kyrkan! En avslutning i kyrkan är betydligt högtidligare.
Det har övats in sånger till lucia. Några av dessa hade säkert kunnat användas även till avslutningen + några av våra mest klassiska julsånger som alla elever sjunger tillsammans.
Några ord från präst och rektor, så är programmet klart!
Vill man, så behöver det inte vara så ”jobbigt” att ta fram ett program.

Det tar standard i skolorna i storstäderna som tex Gbg där jag är uppväxt gick vi aldrig till kyrkan vare sig på vinterlovet eller skolavslutning på sommaren och allt var pga att inte kränka vissa individer från en annan religion. Vi fick vara i matsalen eller gymnastiksalen istället. Kul att se att den traditionen även kommer till Värnamo

Kommentarsfunktionen är stängd