Nyheter

Informerar vårdnadshavare inför skolavslutningar

Nyheter Under veckan har Värnamos fältsekreterare tillsammans med polisen skickat ut ett informationsbrev till vårdnadshavare till högstadieelever i Värnamo kommun. Brevet handlar om skolavslutningen och sommaren, och ger tips på hur vårdnadshavarna kan hjälpa till att skapa en tryggare sommar för sina ungdomar. Läs brevet i sin helhet nedan:

Under veckan har Värnamos fältsekreterare tillsammans med polisen skickat ut ett informationsbrev till vårdnadshavare till högstadieelever i Värnamo kommun. Arkivfoto

Ett sommarlov kan innebära frihet, med lediga dagar, sol, bad och nya erfarenheter. Men sommarlovet kan också innebära många prövningar, frestelser och kriser. Här kommer lite tips till dig som vårdnadshavare för en tryggare sommar för din ungdom.  

Skolavslutningskvällen

Många ungdomar dricker alkohol och skolavslutningen är en sådan kväll, då många testar det för första gången. Skolavslutningskvällen är en kväll som ibland slutar med tårar, spyor och jobbiga minnen, eller ännu värre vålds- och sexualbrott. När ungdomar är berusade ökar risken för att de utsätts för eller begår brott. Vi vill i stället ge ungdomarna förutsättningar för en roligare kväll, men vi behöver er hjälp! 

– Prata med din ungdom om riskerna med alkohol.

– Bestäm en tid när hen ska vara hemma och berätta att du kommer att vara vaken för att prata lite om kvällen innan hen får gå och lägga sig.

– Prata med äldre syskon om att det inte är okej att fixa alkohol. Lika viktigt är det att du inte låter din tonåring få ta del av ert barskåp hemma. Ungdomar som får alkohol hemifrån dricker mer än andra ungdomar. 

– Ha kontakt med ditt barn under kvällen. Ta gärna en sväng förbi där de ska vara. 

– Kolla vad de har med sig i väskan? De senaste åren har många haft sin alkohol i sportflaskor.

– Om din ungdom oftast brukar ta moppen, mopedbilen eller a-traktorn och nu väljer att gå eller cykla bör du vara extra uppmärksam. 

– Var beredd att åka i väg under kvällen om något skulle hända.

– Om du är orolig eller behöver råd i samband med skolavslutningen, tveka inte att ringa oss. Fältsekreterare och områdespoliser jobbar under kvällen/natten. 

Sommarlov 

Ditt jobb att vara ”en jobbig” (eller som vi uttrycker det ansvars- och omsorgsfull) förälder fortsätter när sommarlovsdagarna tar vid. Nio veckors ledighet utan sysselsättning är en lång tid för en tonåring.  Kanske vänder hen på dygnet och hänger ute mer med sina kompisar om kvällarna. Det är ju såklart härligt, men fortsätt med att:

– ha koll på var din ungdom befinner sig och med vilket umgänge, 

– bestämma en tid när hen ska vara hemma. Självklart är det okej att träffa sina vänner, men många ungdomar vistas ute sent och kan störa andra. De senaste somrarna har vi haft många samtal kring hög musik, stök och stora folksamlingar på centrala platser i Värnamo, 

– vara uppmärksam på om din ungdom luktar annorlunda, till exempel tobaksrök, jättemycket parfym, och samtidigt har ett förändrat beteende. Vi har mycket droger i omlopp och ungdomarna vet oftast var de kan få tag på det.

Vi önskar er en härlig sommar!

/Värnamos fältsekreterare och områdespoliser

Taggar

2 reaktioner på Informerar vårdnadshavare inför skolavslutningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *