Nyheter

Inför midsommar: Här är vägarna med flest sommarolyckor i Jönköping

Nyheter I juni, juli och augusti peakar antalet svåra olyckor i trafiken. E4:an genom Jönköpings kommun är den vägsträcka där det inträffat flest sommarolyckor i Jönköpings län de senaste åren. – På sommaren har vi många förare som kör på nya vägar och som kan vara ovana vid trafikmiljön, säger Johan Granholm på If i ett pressmeddelande.

I juni, juli och augusti peakar antalet svåra olyckor i trafiken. Arkivbild: David Alin

Många ger sig ut på vägarna den här veckan – och statistiken påminner oss om att man ska vara särskilt vaksam under sommarmånaderna.

Juni, juli och augusti är de månader då det historiskt sett inträffar flest svåra olyckor och dödsfall i trafiken. Under 2022 förolyckades 77 personer i trafiken i Sverige under sommarmånaderna. Det är det högsta antalet sedan 2018.

– Den första farliga trafikhelgen är midsommarhelgen. Stress, långa bilköer och trötthet ökar risken för att råka ut för en svår olycka. Vi rekommenderar därför att ha lite mer marginal, ta fler pauser och håll avstånd till bilarna framför, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

I Jönköpings län har det under de senaste tio åren omkommit i snitt fyra personer per år i sommartrafiken. År 2018 var det mörkaste året då tio personer förolyckades.

Sett till antalet skadade var 2021 det svåraste året. Då rapporterades 45 svårt skadade till polisen under juni, juli och augusti.

På sommaren ökar risken för svåra olyckor i trafiken. Det kan bero på att det är många fler som reser med bil och att vi har många som kanske inte kör så mycket i vanliga fall som hamnar i nya trafikmiljöer som kan upplevas som stressande. Särskilt om det är många bilar som är i närheten.

If har sammanställt unik statistik från Transportstyrelsen över antalet olyckor per vägsträcka för att få en bild av var man som trafikant bör vara särskilt uppmärksam.

I Jönköpings län är E4:an genom Jönköpings kommun den väg där polisen rapporterat flest sommarolyckor under åren 2018 till 2022: sammanlagt 32 stycken. Det motsvarar 5 procent av de sammanlagt 661 olyckorna i länet under den här tidsperioden.  Här nedan listas de fem mest olycksdrabbade vägarna i Jönköpings län de senaste fem åren:

Källa: Transportstyrelsen

Taggar

Dela