Nyheter

Industriteknisk duo blev SM-treor 

Nyheter Industritekniska programmet på Finnvedens gymnasium nådde nya höjder när Isak Holm och Melvin Nilsson kammade hem bronsplatsen i ungdoms-SM i svarvning.

Isak Holm och Melvin Nilsson på industritekniska programmet på Figy kammade hem bronsmedaljen i ungdoms-SM i svarvning. Foto: Johanna Arvidsson

Ungdoms-SM i CNC-svarvning är industrins yrkestävling för ungdomar som är under utbildning. Årets upplaga av ungdoms-SM i CNC-teknik 2020-2021 har genomförs i två steg:

Steg I: 20 november – 30 januari 2021 genomförs lokala tävlingar med kval till den nationella finalen där max sex skollag kan kvalificera sig.

Steg 2: 12 maj 2021 (nationell tävling).

 Tävlingen är en lagtävling om två personer. Steg I innefattar en webbaserad teoridel och praktiskt arbete, där resultatfilerna och detalj skickas in för bedömning. Dessa behöver inte nödvändigtvis genomföras vid samma tillfälle. Dessa delar behöver inte heller genomföras i en specifik ordning. I steg II genomförs som en nationell tävling. Härifrån kvalificerar sig de bästa individerna till en uttagstävling i april för internationella tävlingar.

Delar som ingår i tävlingen är teoretiska, där eleverna fick svara på 35 frågor. Frågorna är hämtade från validerings- och certifieringssystemets teoretiska del för CNC-teknik 2017, grönt certifikat med de utvalda modulerna: kvalitet, matematik, materiallära, produktionsteknik/ekonomi, ritningsläsning och toleranser. Där ingår även ett praktiskt steg där eleverna ska utföra beredning, ritningsläsning och bearbetning.

Det lag som gick vidare från industritekniska programmet på Finnvedens gymnasium till den nationella finalen bestod av Isak Holm och Melvin Nilsson som går det tredje och sista året på gymnasieprogrammet. De blir historiska med sin tredje plats då inget lag från skolan tidigare nått så långt fram i tävlingen. Under måndagen fick de motta varsin bronsmedalj och diplom av sin lärare Jan-Erik Andersson som delades ut å Skärteknikcentrums vägnar.

Yrkesläraren Jan-Erik berättar att han var så stolt att han nästan fällde en tår när han fick klart för sig att hans elever knipit en bronsplats. Programmet är certifierat av Teknikcollege och processledaren Johanna Arvidsson fyller i att det här är ett konkret bevis för den höga kvaliteten på programmet, som gör att eleverna når en så fin placering i en tävling där skolor från hela Sverige tävlar i sin yrkesskicklighet.

Källa: Pressmeddelande från Teknikcollege Västra Småland

Taggar

1 reaktion på Industriteknisk duo blev SM-treor 

Roligt att se att ungdomar som vill ”göra något” lyckas så bra. Skrivbordsnötare har vi tillräckligt av.

Kommentarsfunktionen är stängd