Nyheter

IFK har vässat säkerheten inför allsvenskan

Nyheter Om vädergudarna vill väl så blir det allsvensk hemmapremiär för IFK Värnamo på Finnvedsvallen på måndag. Under vintern har klubbens säkerhetsarbete vässats för att möta de utmaningar som spel i högsta serien innebär. – Vi känner oss så redo vi kan göra, säger Joel Wallin som är säkerhetsansvarig i klubben.

Genrebild över Finnvedsvallen. Foto: Henrik Skoglund

Först i morgon tas beslut om det blir spel på Finnvedsvallen eller ej. Den senaste tidens väder har ställt till det en smula och oro finns för om huruvida gräsmattan ska hålla för spel eller ej.

Men hur det än blir med den saken så kan vi i alla fall vara säkra på att det kommer spelas allsvensk fotboll på Finnvedsvallen under vår, sommar och höst.

En stor utmaning efter avancemanget till allsvenskan har varit säkerhetsarbetet kring klubbens hemmamatcher. Men nu ska allting vara på plats.
– Den stora skillnaden om man jämför med tidigare år är framförallt att vi kommer ha och bedriva en kameraövervakning över hela Finnvedsvallen, berättar Joel Wallin.

Att videoövervaka arenaområdet är ett krav samtliga allsvenska klubbar har på sig.
– Det underlättar mitt, ordningsvakternas och polisens arbete. Vi kommer hela tiden kunna identifiera ordningsstörningar och andra liknande problem som kan uppstå.

Finnvedsvallen är IFK:s ansvar

IFK Värnamo har även utbildat 150 publikvärdar som ska hjälpa till under matcherna. Dessutom kommer det finnas ordningsvakter på Finnvedsvallen under matcherna.
– Det varierar efter antal besökare och även riskanalys eller den riskkategori som Svensk elitfotboll har.

Hur långt sträcker sig klubbens ansvar?
– Vi har allt ansvar på Finnvedsvallen då det är vårat arrangemang. Men vi har gott samarbete med både polisen och Värnamo kommun hur vi ska hjälpa varandra, berättar Joel Wallin och poängterar att alla aktörer samarbetar och tipsar varandra både inför och under arrangemangen.

I samband med den första träningsmatchen, Jönköping Södra på Ljusseveka, så uppstod bråk mellan supportrar. En stor dos kritik riktades mot klubben på sociala medier, bland annat att det bara fanns en kiosk att tillgå och det ledde då till att supportergrupperingarna blandades.

Lärde ni er något av det?
– Vi har lärt oss väldigt mycket. Den stora lärdomen från den matchen är framförallt att vi har valt att ha stängda grindar i varje allsvensk hemmamatch och en egen kiosk för bortasupportrarna. Det är både för att skapa trygghet för våra supportrar, men också för gästande supportrar så att de känner att de har sitt egna område, berättar Joel Wallin.

Han berättar också att man efter den incidenten haft en god dialog med supportergruppen.
– Efter den matchen har det inte uppkommit mycket ordningsstörningar från klackarna.

Är ni redo för allsvenskan?
– Vi känner oss så redo vi kan göra och förbereder oss alltid så gott vi kan för att skapa ett tryggt och säkert arrangemang på Finnvedsvallen inför alla matcher.

Taggar