Nyheter

Idyllen på gården

Nyheter Nära kilometer utanför Hånger för ligger den lantliga idyllen Annebergs gård.

På gården finns tre hästar. Varje vecka blir det utflykt med häst och vagn.  [1/16]

På väg hem till Annebergs gård.  [2/16]

Eva Andersson hoppas att verksamheten på gården ska kunna expandera.  [3/16]

Gårdens äppelskörd är imponerande.  [4/16]

Begagnade kläder som så småningom ska hamna i Ukraina och Vitryssland.  [5/16]

Hela anläggningen är anpassad för att passa folk med funktionsnedsättningar.  [6/16]

Erik Andreasson arbetar i snicken, bland annat med att sköta slipen.  [7/16]

Månz Bergman får hjälp av Viktoria Höög med att packa ved.  [8/16]

Här klyvs veden.  [9/16]

Joakim Finnander arbetar för fullt med att klyva ved.  [10/16]

– Jag trivs riktigt bra här, berättar Leif Svensson.  [11/16]

En av gårdens getter.  [12/16]

På gården finns två getter.  [13/16]

Hästarna tas om hand efter att den dragit sulkyn.   [14/16]

Joakim Karlsson klippte gräs  [15/16]

Barbro Nordvall rör om i spenaten, som serveras med korv och gården egna potatisar.  [16/16]

En gård som en gång i tiden var  en vanlig lantgård, men som nu är så mycket mer.
Eva Andersson är chef för Daglig verksamhet på Annebergs gård. Hon berättar att det varje morgon kommer 14 personer från omsorgen och arbetar på gården.
– För de som är här på dagarna så är detta deras arbete, de är här från klockan åtta på morgonen och fram till eftermiddagen, berättar hon.

Precis som på vilken lantgård som helst så får de som kommer hit arbeta mycket med djur. Skötsel av hästar, getter och höns är tillsammans med hundar och katter djur som dagligen får omvårdnad av de som arbetar på gården.
– Varje dag, i ur och skur så börjar vi med att ta med hundarna på en fem kilometer lång promenad.
– Då har jag med mig mina pudlar och sedan är det några av de som arbetar här som också har hundar med sig, berättar Eva Andersson.

Förutom Eva är det fem till i personalstyrkan som tar hand om gårdens arbetstagare. En av dessa är Johannes Ericsson. Han berättar att alla som kommer till gården får möjlighet till sysselsättning utifrån egna intressen.
– Vi arbetar mycket individuellt med arbetstagarna, så att de hittar sysselsättning som de trivs med, berättar han.
På gården odlar man mycket egen mat. Från frö till tallrik är ett uttryck som ofta återkommer. Just nu är det högsäsong för bär, äpplen och gårdens omtalat goda plommon.
Dessutom läggs det just nu in gårdens egna skörd av Västeråsgurka.
– Sedan har vi flera stora projekt där alla arbetar tillsammans. Exempelvis när vi börjar med potatisskörden så hjälps alla åt med arbetet.
På gårdens bedrivs det också en second handaktivitet. På gården samlas det in begagnade kläder, som tvättas, stryks för vidare transport till Hillerstorp.
– Efter det skickas  kläderna till Ukraina och Vitryssland i samarbete med Tjernobylbarnens oas, förklarar Eva Andersson.
På gården finns också ett snickeri där man bland annat gör en del utomhusmöbler.
I den stora ladugården har man gjort flera stora förändringar. Förutom snickeriet så har det byggts upp en stor personalavdelning där delar av arbetsstyrkan har omklädningsrum. Dessutom finns ett stort och rymligt utrymme där man kan äta.
En stor vedkamin hjälper till att värma upp stället när det blir kallt.
Ved ingår för övrigt i en annan del av verksamheten. I ett garage står några av arbetstagarna tillsammans med personal och kapar och klyver ved.
–Sedan packas veden i kassar och sedan säljs den på caféet i Hånger, förklarar Eva Andersson.
Hon och övriga personalen hoppas nu på att gårdens verksamhet ska kunna expandera.
– Vi har nyligen lämnat in en ansökan till kommunen där vi erbjudit oss att ta emot 24 arbetstagare.
– Nu väntar vi bara på besked, förklarar Andersson.
Att arbetstagarna trivs på gården råder ingen tvivel om.
Leif Svensson är en av arbetstagarna och han lovordar stället. – Jag trivs verkligen bra här. Men till hösten ska jag sluta, då ska jag bli pensionär, berättar han.

Taggar