Nyheter

Idrottsungdomar i Värnamo städar upp i naturen

Nyheter Sista helgen i augusti kommer idrottsungdomar i Gnosjö och Värnamo kommun att plocka skräp i naturen. En insats som behövs efter en lång sommar med många människors utflykter i skog och mark hemma i Sverige. Städa Natur-projektet genomförs i ett samarbete med fritidsföretaget Thule Group och Städa Sverige – idrottens miljöorganisation. Totalt engagerar sig åtta lokala idrottsföreningar i kommunerna för skräpplockning lördag 28 augusti.

Sista helgen i augusti kommer idrottsungdomar i Gnosjö och Värnamo kommun att plocka skräp i naturen. Foto: Pressbild

Det är första gången naturstädning i den här formen genomförs i Gnosjö och Värnamo. Syftet med Städa Natur är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter i naturområden i deras närmiljö. Detta för att uppmärksamma problemet med nedskräpningen och göra en värdefull miljöinsats samtidigt som föreningar och lag får en god ersättning till klubbkassan.

Den svenska Allemansrätten är unik och ger oss frihet att röra oss i naturen och utöva ett aktivt friluftsliv. Extra många tar också möjligheten att vistas i naturen under sommarens ledighet. Med hjälp av lokala idrottsföreningarna ska det nu bli rent och skräpfritt på ett antal av de två kommunernas välbesökta platser, såsom delar av Store Mosse Nationalpark, friluftsområden, idrottsplatser och längs cykelvägar. Projektet bygger på engagemang från Thule Group som har verksamhet i Hillerstorp, Gnosjö kommun, och som känner mycket för det lokala samhället där människor lever och arbetar.

– Våra produkter underlättar för, och inspirerar människor till, att leva aktiva liv, ofta i vår gemensamma natur. Men när fler och fler människor vandrar, cyklar, tältar och njuter av naturen ökar också belastningen på vandringsleder och cykelleder. Tyvärr ökar också nedskräpning, säger Kajsa von Geijer, hållbarhetsdirektör på Thule Group.

– Vårt samarbete med Städa Sverige ligger i linje med våra egna värderingar. Vi ska kunna njuta naturen och vara aktiva i den samtidigt som vi måste värna den och städar efter oss, avslutar Kajsa.

Genom att engagera ungdomar i miljöinsatser som denna blir de medvetna om allt skräp som ligger slängt överallt. Ungdomarna lär sig också att inte skräpa ner själva. Cirka 160 deltagare medverkar i lördagens städning och alla tar del av en digital miljöutbildning innan de ger sig ut på städuppdraget.

– Vi är glada att ungdomar i Gnosjö och Värnamo vill vara med och ta miljöansvar. Att måna om en skräpfri natur, i kombination med att stötta ungdomarnas idrottsutövande, är en härlig vinst för alla, säger Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige.

Både Gnosjö och Värnamo kommun stödjer projektet med resurser. I samband med städdagen arrangerar Värnamo kommun dessutom så kallad magnetfiske vid brorna runt Tinasö i Värnamo samt i Forsheda.

De föreningar som är engagerade i naturstädningen är: Gnosjö FK, Hillerstorps GoIF fotboll, Hillerstorps Goif Friidrott, Gnosjö IF, IFK Värnamo P08, Wärnamo Sportklubb, Värnamo Sportdykarklubb samt Värnamo FSK.

Källa: Pressmeddelande från Städa Sverige

Taggar

3 reaktioner på Idrottsungdomar i Värnamo städar upp i naturen

Kommentarsfunktionen är stängd