Nyheter

Idrottsintresserade Jonas trivs med rektorsuppdraget

Nyheter Idrotten lockade Jonas Hultqvist till läraryrket. Nu gör han sitt första år som rektor på Apladalsskolan.

Idrotten lockade Jonas Hultqvist till läraryrket. Nu gör han sitt första år som rektor på Apladalsskolan. Bild: David Alin

Solen skiner på den gulfärgade tegelfasaden. Det är måndag eftermiddag och Jonas Hultqvist har precis avslutat ett planeringsmöte med sin biträdande rektor Martin Wennberg när han tar emot mig på sitt kontor.

– I maj har jag varit här i ett års tid. Jag trivs väldigt bra. Det här året har dels handlat mycket om att lära känna organisationen, dels att upprätta och skapa relationer med medarbetare, föräldrar och vårdnadshavare. Jag går även mycket internutbildningar genom barn- och utbildningsförvaltningen nu under det första året och får god hjälp och stöttning i mitt arbete genom förvaltningen. Sedan handlar det även mycket om att ta sig igenom alla moment går igenom under ett år. För mig är varje moment något nytt men jag har väldigt bra uppbackning genom min biträdande rektor Martin. Det är skönt att ha alla moment på plats, för alla skolor har sitt sätt att göra olika saker, säger han.

Jonas Hultqvist bor i dag i Lammhult men har under 17 år jobbat i Sävsjö kommun, den kommun där han också är uppväxt. Han beskriver sig själv som en lugn person. Fritiden ägnas åt att umgås med familjen och hitta på olika aktiviteter, såsom att åka båt, fiska och andra aktiviteter. Han fann tidigt i livet glädjen inom idrotten, bland annat inom fotbollen, och när det var dags för yrkesval inspirerades han av intresset.

– Under min tid som elev på högstadiet saknade jag motivation, men jag tyckte om och var relativt duktigt i idrott och började att tänka på hur jag ska kunna livnära mig på det. Idrottslärare tyckte jag lät kul, säger Jonas.

Sävsjö byttes mot Växjö och LInnéuniversitetet där Jonas utbildade sig till lärare inom idrott och hälsa och SO. Efter examen flyttade den då 24-årige Hultqvist tillbaka till Sävsjö där han fick jobb som idrottslärare på Hofgårdsskolan. Under 15 års tid utvecklade han och kollegor högstadieskolans idrotts- och hälsoarbete, men Jonas ville mer och fick möjligheten att bli biträdande rektor på skolan i maj 2020.

– Idrotten är kul, men frågor om lärande, skola, utveckling och att förfina processer är i dagsläget roligare i sig, berättar han.

Efter tre år som biträdande rektor på Hofgårdsskolan var Jonas redo att anta nya utmaningar och började se sig omkring efter tjänster med lämpliga pendlingsmöjligheter. Då såg han att Apladalsskolan i Värnamo sökte en ny rektor och bestämde sig för att söka tjänsten. Efter avslutad process stod det klart att Jonas fick befattningen. I maj 2023 inledde han sitt nya uppdrag.

– Det här är en skola med goda förutsättningar. Dels är det en väldigt fin skola för att vara en högstadieskola, här finns fina lokaler och här råder en god och lugn stämning mellan elever och lärare, samtidigt är lärarkompetensen hög. Vi sliter inte alls med de bekymmer som andra skolor har med obehöriga lärare. I princip alla anställda har lärarlegitimation, vilket är ovanligt och det är något som vi ska vårda in i framtiden. Det är en kvalitetssäkring. Just nu tittar vi mycket på betygen i julas, dessa pekar lite neråt och jobbar med att analysera dessa siffror för att kunna vända tillbaka trenden. Man måste se på siffror som ligger stabila över tid för att kunna dra några stora slutsatser, säger han.

Under hösten berättade vi om att kommunens måltidsservice har beslutat att permanenta satsningen på att skänka överbliven mat från Apladalsskolans skolkök till Hela Människans verksamhet. En satsning som Jonas Hultqvist ställer sig bakom.

– Vi har en fantastisk matbespisningspersonal med Lea i spetsen som gör ett bra jobb. De lagar underbar mat och har ett fantastiskt bemötande med eleverna, där de dagligen står och välkomnar dem in i matsalen. Det är de här små grejerna som gör så otroligt mycket, som hjälper till att sprida en stämning både bland elever och personal. Ur mitt perspektiv behöver vi lyfta alla goda exempel som görs inom skolans värld, det är viktigt.

Hur ser du på Apladalsskolans framtid?

– Den ser ljus ut och med de goda förutsättningar vi har som finns med kompetent personal så ser framtiden ljus ut. Sedan är vi inte utan utmaningar, det finns saker vi behöver jobba på. Först och främst måste vi kvalitetssäkra det vi håller på med och det gör vi dagligen. Det bästa är att det finns en vilja och en grundkompetens bland personalen. Det är en bra avsats att ta nästa steg ifrån.

Taggar

Dela