Nyheter

Hyreslättnader i spåren av corona

Nyheter Tekniska utskottet fastställde riktlinjer för hyreslättnader för lokaler i kommunala lokaler

Arkivbild

Det har diskuterats om hur man kan stödja och hjälpa hyresgäster som får likviditetsproblem under coronapandemins härjningar.

Vid tekniska utskottets sammanträde i veckan kom man fram till att införa två spår för att kunna hjälpa de hyresgäster som drabbas hårt under nuvarande förhållanden.

Det första alternativet innebär att hyresgästen söker anstånd att betala hyran just nu. Anståndet kan beviljas för maximalt tre månadshyror, hyror som sedan ska betalas tillbaka. Dt sker genom en återbetalning under tolvmånader för att lätta något på bördan. Avtalet om hyreslättnad kan, under nuvarande omständigheter träffas under året med december som sist månad för hyreslättnad.

Alternativ två följer regeringens stödpaket med hyresrabatt. Det innebär att hyresgästen får rabatt med maximalt 50% av den fasta hyran under april, maj och juni månader. De 50% i rabatt delas mellan staten och hyresvärden, i detta fallet kommunen.

En hyresgäst kan inte kombinera de två stöden utan kan välja ett alternativ. SÅ om man väljer hyresrabatten från stat och hyresvärd kan man inte söka om anstånd med återbetalning.

– Jag skulle tro att de flesta väljer alternativ två, säger Claes Karlsson som är fastighetschef på Värnamo kommun. Han tillägger också att kommunen är en liten aktör på marknaden som hur ut sina lokaler på affärsmässiga grunder och uppskattar att kostnaden för kommunen kan bli 50000 kronor. Lokalhyrorna belastar inte skattekollektivet i detta läge, men om lokalerna blir tomma av något skäl blir bilden annorlunda.

– För vår del är det ingen stor sak, menar Claes Karlsson som däremot förstår de bekymmer som stora hyresvärdar kan få. Dels ett potentiellt inkomstbortfall och dessutom ett omfattande administrativt arbete för att återsöka pengar från staten.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Hyreslättnader i spåren av corona

Citat ”50 procent i rabatt delas mellan staten och hyresvärden, i detta fallet kommunen.”

Både statskassan och kommunkassan består väl av inbetalda skattemedel? ”Vård, skola, omsorg” brukar det heta.

Är snarare du som bör förklara på vilket sätt det skulle belasta skattekollektivet. Det är inte vi skattebetalare som får betala andras hyra.

Kommentarsfunktionen är stängd