Nyheter

Hyresförhandlingen med Finnvedsbostäder är klar

Nyheter Hyresgästföreningen och Finnvedsbostäder har kommit överens om hyreshöjningen för närmare 2 600 lägenheter i Värnamo kommun. Från och med 1 januari 2023 blir den genomsnittliga hyreshöjningen cirka 3,1 procent. Under hösten har flera hyresvärdar och fastighetsbolag inte gett några yrkanden alls eller i stället historiskt höga yrkanden. Överenskommelsen med Finnvedsbostäder visar att rimliga hyresnivåer är möjliga. Hyresgästföreningen hoppas nu att fler ska landa i en mer sansad hyreshöjning.

Hyresförhandlingen mellan Finnvedsbostäder och Hyresgästföreningen är klara. Bild: David Alin

– Många hyresgäster befinner sig i ett riktigt tufft ekonomiskt läge och med den här överenskommelsen har Finnvedsbostäder visat att de tar ansvar för sina hyresgäster. Överenskommelsen är också ett bevis på att de lokala förhandlingarna fungerar även under ett krisår som detta. Det finns hyresvärdar som vill ta ansvar för ett en stabil hyresmarknad, i stället för att föra över alla ökade kostnader på sina hyresgäster, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Efter konstruktiva förhandlingar blev det klart att Hyresgästföreningen och Finnvedsbostäder nått en överenskommelse om hyror för 2023. Det är cirka 2 600 lägenheter i Värnamo kommun som berörs av överenskommelsen.

– Vi har haft en bra dialog med bolaget och kommit fram till en lokal överenskommelse där vi har värnat förhandlingssystemet säger Angelica Karlsson, förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost i ett uttalande.

Från den 1 januari 2023 innebär det en genomsnittlig hyreshöjning på cirka 3,1 procent:

  • Lägenheter med varmhyra, 3,3 procent
  • Lägenheter med kallhyra och fastigheter med presumtionshyra utan investeringsstöd, 1,65 procent

”Årets förhandlingar präglas av ett ovanligt ansträngt ekonomiskt läge. Samhället befinner sig i en tid av hög inflation vilket resulterar i en drastisk kostnadsutveckling. Hyresgäster lägger en stor andel av sin disponibla inkomst på sitt boende och många har inte råd med några större hyreshöjningar”, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Fakta: Hyreshöjningar 2023

Undantaget höjning är lägenheterna i kvarteret Rönnbacken på Klockaregårdsvägen 17 A-G i Bredaryd, med inflyttning under 2022. Ytterligare undantag är nedanstående kvarter där Finnvedsbostäder beslutat om en höjning på endast 1,65  procent:

• Ringvägen 59 A-D, Bredaryd
• Parkvägen 2-6, 11, Bredaryd
• Skogsstigen 1 A-K, Forsheda
• Tryggarpsbacken 4 A, Värnamo
• Salviavägen 3-11, Värnamo
• Brushanegatan 1-3, Värnamo
• Pilagårdsgatan 1-11, Värnamo

Källa: Finnvedsbostäder

Taggar

Dela


2 reaktioner på Hyresförhandlingen med Finnvedsbostäder är klar

Löjligt låg hyreshöjning 9% hade varit bättre, nu kommerer sämre underhåll 💩

Detta är inte klokt. Ska inte det vara billigare att bo i lägenhet istället för ett hus? Så som ni höjer priserna så kommer alla flytta ut till husen. Sänk priserna och tänk på medborgarna i kommunen.

Kommentarsfunktionen är stängd