Nyheter

HUV har fått en digital plattform

Nyheter Projektet HUV har blivit digitalt, i form av egen digital plattform. – Vi vill tipsa, stötta och inspirera till hälsofrämjande aktiviteter för hela familjer, säger projektledaren Linda Marie-Rönnqvist.

Hanna Häljestig och Linda-Marie Rönnqvist välkomnar besökare till miniwebben.

HUV står för Hälsosam uppväxt i Värnamo kommun. Projektet utgår ifrån Värnamo kommun och är ett samarbete med olika externa aktörer så som Uppsala universitet, Region Jönköpings län, Familjecentralen, Barn- och ungdomsmedicinska mottagningen, Barn- och ungdomshälsan, föreningar och det lokala näringslivet.

Projektet har funnits i 1,5 år. Syskonen Inger och Sixtens Norheds stiftelse finansierar och har gjort det möjligt att starta upp två olika delprojekt. Det ena är ”En Frisk Generation”, som är riktat till två olika skolor med barn som går i årkurs 2 och dess familjer, som under ett års tid får utveckla fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor. Det andra delprojektet handlar om ett utökat föräldrastöd med fokus på hälsa, som riktar sig till gravida och nyblivna föräldrar. För att informera kommunmedborgarna om projektet, har HUV lanserat en digital plattform.

”Inspiration dygnet runt”
– Vi har skapat en egen miniwebb som är länkad via kommunens hemsida. Vi tänkte att vi måste börja med att informera om vad HUV är och vad vi gör, dela  och sprida hälsoinitiativ som görs i  de olika verksamheterna i exempelvis Värnamo kommun. Ambitionen är att vi tillsammans hjälps åt att inspirera till hälsofrämjande aktiviteter hela dygnet i alla typer av miljöer hemma, fritiden likväl som i förskolan/skolan till våra barn och unga, säger Linda Marie-Rönnqvist, projektledare.

Den digitala webben består av ett flertal sidor riktade till barn, föräldrar och förskola/skola, med material och tips för att utveckla en aktiv och hälsosam vardag för barn och unga. Underlaget har tagits fram tillsammans med förskolor, skolor, bibliotek, samhällsplanerare, Värnamo Hälsocenter och Familjecentralen i Värnamo kommun.

– Sidan för förskola/skola tog vi tillsammans fram med ett gäng pedagoger i kommunen. De fick vara med och hjälpa oss ta fram material, som ska fungera som ett stöd och verktyg i verksamheten. Vi har även samlat länkar till andra sidor och har en tanke på att ta fram ännu mer eget material som kan användas i exempelvis förskolan, skolan och fritidshemmet baserat på verksamheterna behov, exempelvis rörelsekort eller bingo, säger Hanna Häljestig, kommunikatör.

Aktiv livsstil
HUV:s vision är att alla barn och unga i Värnamo kommun, 0-25 år, ska ha en hälsosam och aktiv livsstil. När man bor och lever i Värnamo kommun ska det vara lätt att göra rätt val för en hälsosam livsstil.

– Vi ser hela dagen som en möjlighet till aktiviteter, såväl skolan som hemma och fritidsaktiviteter. Alla har en möjlighet att skapa hälsofrämjande miljöer med barnet i fokus, säger Hanna Häljestig.

– Som förälder går det att diskutera med sin förskola hur man arbetar med hälsofrågor, vilket är en viktigt aspekt. Därför är det skönt att pedagogerna har varit med i det här arbetet, eftersom vi har haft möjligheten att implementera förskolornas förhållningssätt redan från början, säger Linda Marie-Rönnqvist.

Bred verksamhet
Som ett led i satsningen har HUV startat upp ett flertal hälsoprojekt.

– I augusti startade vi upp ”En Frisk Generation”, som syftar till att familjer ska leka, ha kul tillsammans och äta hälsosam mat. Nu i oktober startar vi tillsammans med Värnamo Hälsocenter upp ”Tryggvegympa”, som syftar att till stärka barns grovmotorik, och ”Mamma Core”, som riktar sig till gravida eller nyblivna föräldrar, säger Linda Marie-Rönnqvist.

Taggar

Dela