Nyheter

”Hur länge ska vi ge flytkraft åt Gummifabriken?”

Nyheter I en debattartikel diskuterar Jörgen Skärin (MP) återbäringen från kommunala bolag.

Hur länge skall vi med skattemedel och vinster från kommunala bolag ge flytkraft till Gummifabriken/VKIAB? Flytkraft i form av stöd och bidrag som i stället skulle gå till Värnamo kommuns driftbudget och investeringar i bolagen som ingår i Värnamo Stadshus.

2019 fick Gummifabriken 11 miljoner kronor i koncernbidrag och 6 miljoner kronor i konceptbidrag på en omsättning av 32 miljoner kronor.

Skall inte Gummifabriken/VKIAB drivas affärsmässigt och på affärsmässiga villkor?

Vad får ett koncept kosta oss skattebetalare och som kunder till kommunala bolag?

2019 lämnade Värnamo Energi 20 miljoner kronor i koncernbidrag. Det var 33 procent av vinstmedlen som Värnamo Energi skrapat ihop 2019. Vi i Miljöpartiet har lämnat in ett antal motioner på investeringar som gör vårt samvete lite renare och en chans att ge våra barn och kommande generationer bättre förutsättningar att ta itu med klimatutmaningarna. Samtliga motioner blev avslagna.

Vi i Miljöpartiet anser att det är viktigt att Värnamo Energi och Finnvedsbostäder använder delar av vinster till klimatinvesteringar. Såsom koldioxidlagring, framställning av fossilfritt bränsle, solceller, laddinfrastruktur och hållbart byggande som vi har beslutat att genomföra i avtal. Ett exempel är Parisavtalet som började gälla 2020.

I stället ger vi Gummifabriken en livboj under många år framåt. Värnamo Stadshus, vårt kommunala holdingbolag, skapades 2010 för att göra det möjlighet att Gummifabriken/VKIAB skulle få en livboj. Varför bildar man då ett holdingbolag? Jo holdingbolag gör det möjligt att du under vissa förutsättningar kan lämna koncernbidrag mellan de olika bolagen i en koncern. Förutom att utjämna resultatet mellan bolagen i koncernen, kan det även ge positiva effekter skattemässigt sett. Ett vinstdrivande företag kan minska sin skatt genom att flytta resultat (ge koncernbidrag) till ett företag i koncernen som redovisar förlust.

Man har gjort tjänsten som vd i Värnamo Stadshus mer aktiv nu när vår tidigare ekonomichef har fått mer tid som anställd i bolaget. Förhoppningsvis mer engagemang och underlag till styrelsen att besluta och fördela resurser i moderbolaget och även dela ut aktievinst till oss kommuninnevånare som bidrag till kommunkassan.

Om nu koncernbidrag och konceptbidrag är någon form av investering för framtiden i Gummifabriken, hur redovisas återbäringen?

Miljöpartiets förslag ger återbäring i form av lägre koldioxid i atmosfären, vilket troligtvis har ett högt värde framåt.

Jörgen Skärin/Miljöpartiet

Taggar

Dela


2 reaktioner på ”Hur länge ska vi ge flytkraft åt Gummifabriken?”

Värnamo Energi och Finnvedsbostäder använder delar av vinster till att hålla Gummifabriken under armarna så det inte kursar!

Dessa bolag ska behålla eventuellt överskott och är det såna oerhörda övervinster som skrivs så är det något som är riktigt fel.
Sänk Värnamo Energis taxor och sänk hyrorna för de boende.
Som exempel höjdes ju bredbandspriset nyligen. Förstår ju nu varför.

25 miljoner till Gummifabriken var bara 1,2 procent av budgeten så det var inte mycket. Men 400 000 kronor som måste sparas på pensionärernas mat, det var mycket viktigt.

Kommentarsfunktionen är stängd