Nyheter

Hundmaten upp nästan 20 procent på ett år

Nyheter Det är inte bara människomaten som ökar i pris. Även maten våra hundar och katter äter har ökat rejält det senaste året.

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Efter tips in till redaktionen om att hundmaten blivit rejält mycket dyrare under det senaste året så bestämde vi oss för att kolla upp saken. Med hjälp av sajten Prisjakt.nu jämförde vi tio olika fabrikat inom hundmaten och dessutom tio olika fabrikat inom kattmaten.

Vi jämförde med vad lägstapriset för en produkt var den 1 februari 2022 med samma datum 2023. Vi jämförde de populäraste produkterna som prismässigt går att spåra tillbaka till februari 2022.

Även kattmaten ökar

Vad vi kom fram till är att priset på hundmaten på bara ett år ökat med 18,86 procent. För kattmaten är motsvarande siffra 10,33 procent. Totalt sammanslaget så har katt- och hundmaten ökat med 14,3 procent på ett år.
– Allt, med råvaror och så vidare, har gått upp nu, säger Marie Jacobsson från Kvarnens Foder & Trädgård i Skillingaryd.

Hon berättar att de säljer foder till många fler djur än hundar och katter och att priserna gått upp på allt. Vid årsskiftet kom ännu en höjning.
– En av våra större leverantörer höjde sina priser med mellan sex till sju procent.

I november ifjol skickade Konsumentverket ut en rapport där de skrev att matpriserna för människor ökat med 20 procent under året. Snarlik utveckling som för hundarna alltså.

Av de 20 fabrikaten vi jämförde med så hade fyra minskat i pris jämfört med ifjol, medans 16 ökat.

Skillingaryd.nu/Värnamo.nu har sökt både Svenska Kennelklubben och några av de större leverantörerna för husdjursfoder. Men ingen har återkommit.

Så mycket har priserna ökat:

Taggar

Läs mer

Här är livsmedlen som ökat mest i pris