Nyheter

Hundar angreps av lodjur

Nyheter Under förmiddagen inträffade ett lodjursangrepp på två hundar utanför en fastighet på Köpet utanför Bratteborg

Hundägaren Olof Jonsson berättar: 

– Jag hörde att det var något utanför huset och när jag tittar ut så ser jag mina hundar bråka med något. När jag gick ut så såg jag tofsarna i öronen och konstaterade att det var ett lodjur som var i kamp med mina hundar. Det var otäckt och lodjuret kan inte vara friskt. Jag ringde Länsstyrelsen och de lovade skicka ut jägare. En av mina hundar blev skadade och vi får uppsöka veterinär här nu under förmiddagen, säger Olof. 

Linda Andersson är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen och bekräftar Olofs anmälan. 

– Länsstyrelsen är på den aktuella fastigheten just nu och dokumenterar, och spårar lodjuret, med anledningen av det som hänt och att det kan röra sig om ett skadat eller sjukt lodjur. 

– Lodjurstammen ökar generellt i länet vilket vi sett när vi gjort inventering för att hitta honor som fött ungar. Det är inget ovanligt med lodjur här i länet. 

– Det förekommer lodjursangrepp på hundar, ungefär två per år, men då handlar det om jakthundar som har drivit lodjur i skogen under jaktsäsong, inte att lodjuren kommer till hundar nära fastighet. Vi ska under dagen försöka få lite mer klarhet i vad som hänt, berättar Linda Andersson. 

Arkivbild

Taggar

2 reaktioner på Hundar angreps av lodjur

Kompisens Beagle blev skadad av ett lodjur utanför Värnamo, tidigare i höst.
Det var tjugosju riv- och bitsår på hunden.
Operationen kostade 25 000:- i Jönköping, vilket försäkringen tog. Även självrisken tog försäkringen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *