Nyheter

Hovrätten sänker straffen i Tovemålet

Nyheter Under onsdagen meddelade Göta hovrätt domen i det omtalade Tovemålet. Den yngre av de dömda kvinnorna frias från mord. Den äldre får sitt straff sänkt från livstids fängelse till 16 år.

Den äldre av de två kvinnorna döms för mord och grovt gravfridsbrott. Men hovrätten sänker straffet till 16 års fängelse. I domen skriver man att hovrätten har kommit fram till att huvudorsaken till att Tove dog var kvävning till följd av manuell strypning, men att det inte kan uteslutas att andra faktorer kan ha bidragit till eller påskyndat dödsfallet. Man menar också att det var agerande som orsakade att kvinnan dog och att den äldre kvinnan handlade med så kallat likgiltighetsuppsåt i förhållande till den omständigheten att Tove kulle avlida.

Den yngre av kvinnorna frikänns för mord men döms för grovt gravfridsbrott. Hon har i tingsrätten hävdat att hon låg och sov under tiden för mordet. Det menar hovrätten är en osannolik förklaring, men att den övriga utredning som presenterats inte utesluter att det kan ha varit på det sätt som hon berättat. Det finns ett flertal andra alternativa händelseförlopp än det som åklagaren har påstått, som också är tänkbara och rimliga. Därför frikänns hon för mordet. Straffet för grovt gravfridsbrott blir 18 månader.

 

Genrebild Henrik Skoglund

Taggar

Dela


1 reaktion på Hovrätten sänker straffen i Tovemålet

Vad är Sverige påväg? Släppa ut folk som är inblandad i sånt här tragisk. 18 månader?

Kommentarsfunktionen är stängd