Nyheter

Hooks Herrgård siktar framåt

Nyheter Efter en problematisk tid under pandemin ser Hooks Herrgård framåt för att vara förberedda när tiderna blir normala

Arkivbild

När coronapandemin slog till i mars månad vändes världen upp och ner. Hotell- och restaurangnäringen drabbades särskilt hårt och gästerna försvann.

– Från att ha haft en bokningstjänst förändrades den till en avbokningstjänst, berättar Hasse Edberg som är VD på Hooks Herrgård. Över en natt förändrades allt när konferenser bokades av i en rasande fart och våren blev att kämpa för att överleva. När vädret blev lite bättre och golfbanorna öppnade ökade trycket något för herrgården.

Vad har golfen och ert spa betytt under denna tiden?

– Vi är ju lyckligt lottade som har flera ben att stå på. Vårt spa, men framförallt golfen har gett oss möjligheter att driva verksamheten, berättar Hasse Edberg. Initialt var det konferens, restaurangen och hotellgäster som försvann till stora delar. Med golfen kom det en lindring och antalet weekendgäster ökade stadigt under våren och försommaren, enligt Hasse Edberg.

Vad har de statliga stöden inneburit?

– De olika stödpaketen var absolut nödvändiga för att kunna behålla personal och att det kompenserades för den tappade omsättningen, menar Hasse Edberg. Men korttidspermitteringen har också slitit på personalen som verkligen ställt upp och slitit för att bjuda de gäster som ändå kom på en fulländad upplevelse.

Arkivbild

För att kunna erbjuda en bra vistelse såg man till att coronaanpassa verksamheten genom glesare möblering i konferensavdelning och i restaurangen. Dessutom begränsades antalet personer i spaavdelningen som gjorde att man delade upp så att det blev två tider att dela upp besökarna på. I restaurangen begränsade man antalet gäster till 140 personer jämfört med de 250 som man kan ta in. Det infördes även bordservering istället för buffé vid frukost och lunch.

– Visst har det inneburit att det tagit lite längre tid att bli serverad men alla vet ju varför så det har varit få eller nästan inga klagomål, berättar Hasse Edberg.

Hur ser det ut nu?

– För oss kom det en remarkabel vändning efter skolavslutningen, enligt Hasse Edberg. Helt plötsligt kom det bokningar av golf-och spagäster som innebar att de har haft fullt hus, det vill säga 140 gäster, från juli månad fram till nu och trenden ser ut att hålla i sig. Skillnaden är att det inte bokas med samma framförhållning som tidigare. Det har samtidigt inneburit att man har fått tacka nej till gäster som velat boka enbart med bara några dagars marginal.

Nu är också konferenserna tillbaka men det är inte riktigt som tidigare. Det är inte längre några stora konferenser utan det är mera grupper om 20 – 40 personer, de allra flesta med övernattning. Så anläggningen har varit fullbelagd sedan halvårsskiftet med konferensgäster under veckodagarna och besökare för golf och spa under helgerna.

– Vi har haft att göra under senare tid vilket gör att vi tog bort korttidspermitteringarna från den 1 oktober och de varsel som lades i våras är undanröjda, berättar Hasse med ett leende.

Hur gör ni inför julen som brukar vara fulltecknat?

– Vi har redan bestämt att vi inte ska ha traditionellt julbord utan kommer att erbjuda jultallrik vid lunch och ha en julinspirerad á la carte på kvällarna, säger Hasse. Han menar att det blir ett bra tillfälle att testa nya koncept. Vad gäller det traditionella julfirandet på Hooks Herrgård så är det redan fullbokat med gäster som väljer att fira sin jul i herrgårdsmiljö.

– Det här året har varit tufft men oerhört lärorikt och tiden med pandemin är inte över så det gäller att vara på tårna för att erbjuda en produkt som folk vill ha även om vi lever med restriktioner, avslutar Hasse Edberg.

Taggar