Nyheter

Holger tvångsförflyttas nästa vecka: ”Inga kommentarer”

Nyheter Trots att ett boende i Jönköping är på gång verkställer Vaggeryds kommun Holger Klintenbergs tvångsflytt till Mölndal. Nu har en namninsamling för att förhindra flytten startats.

Holger Klintenberg och Skillingehus. Foto: Sara Mejving och privat

De anhörigas kamp för att ME-sjuke Holger Klintenberg ska få rätt vård har varit en följetong under flera år. 2021 beslutades det att han ska flyttas från Vaggeryds kommun till ett boende i Mölndal. Något hans anhöriga motsätter sig då de menar att kontakten med anhöriga kommer minskas drastiskt på grund av avståndet.

”Blir alldeles för ansträngande”

Familjen berättar för Skillingaryd.nu att de har ett boende i Jönköping på gång, men det är inte hundra procent klart än när han kan flytta in. Därför kom beskedet för några veckor sedan att han ändå ska flyttas till Mölndal som ett dråpslag.
– Två flyttar blir alldeles för ansträngande för honom och Jönköping ska han till så snart det är möjligt, berättar en anhörig.

En namninsamling kallad ”Rädda Holger” har startats och under fredagsmorgonen hade den samlat 864 namn. I beskrivningen står att läsa bland annat följande:
”Denna resa som kommer ske med tvång är väldigt riskfylld för Holger. Det är bra att veta att Holger själv har inte något inflytande över detta beslut. Holger kommer nu inte ha någon som kan tolka åt honom och det gör att han förlorar sin trygghet”.

”Kan tyna bort och dö”

Marie Sonesson Lönngren är talesperson för namninsamlingen. Hon och hennes man är vänner till Holgers föräldrar. Hon berättar att föräldrarna är väldigt ledsna.
– Han kommer vara ensam där i Mölndal och han behöver närheten till sina anhöriga. Han behöver det för sin psykiska hälsa. Jag är utbildad inom vården och vet vad psykisk hälsa kan göra för den fysiska. Du kan tyna bort och dö av psykisk ohälsa.

Men nu blir alltså flytten av. Vaggeryds kommun har genom Maria Nordgren, som är verksamhetschef på socialförvaltningen, skickat ut ett verkställighetsbeslut med en plan för hur flytten nästa vecka ska gå till. Vi har sökt Maria Nordgren som hänvisar till sekretess när vi vill ställa frågor.
– Som du säkert vet och förstår kan jag aldrig uttala mig i enskilda ärenden, ej heller i detta fallet.

”Inga kommentarer”

Vi skickade ändå iväg några frågor till Maria Nordgren i händelse av att hon kanske skulle kunna bemöta någonting.

Enligt de anhöriga så är det på gång med boende i Jönköping. Varför utsätter ni då Holger för en flytt till Mölndal när ett boende på närmre håll troligtvis blir klart i närtid?

En namninsamling där det i dagsläget är över 800 påskrifter har startats. Kan opinionen få er att omvärdera beslutet?

Utifrån sett så verkar detta hjärtlöst agerat av kommunen. Dina tankar om det?

Vad krävs för att stoppa flytten av Holger till Mölndal?

Maria Norgren svarar att hon inte kan svara och när vi frågar om någon annan på förvaltningen kan svara på våra frågor så svarar hon följande:
– Nej, det finns det inte då offentlighets- och sekretesslagen gäller all personal, oavsett titel, inom socialförvaltningen.

Taggar

Dela


1 reaktion på Holger tvångsförflyttas nästa vecka: ”Inga kommentarer”

Det känns väl bra att ni kan söka skydd för era beslut. Var finns medmänskligheten? Det verkar många gånger att ni som har den här makten gör allt för att bråka med dom anhöriga, för de har säkert klagat på hantering av personen i fråga. Saknar mer ord som är lämpade för text. Hoppas allt gott till Holger och hans familj, och det blir som ni vill.

Kommentarsfunktionen är stängd