Nyheter

Höjda löner för vårdpersonal

Nyheter "Vi vill vara attraktiva som arbetsgivare och då är lönen en viktig del". Läs socialdemokratiska regionföreträdares debattartikel.

Just nu har många som arbetar i vården redan haft några veckors välförtjänst semester och några väntar fortfarande på sin viktiga sommarledighet. I år är den nog mer behövd och efterlängtad än någonsin. Pandemin har slitit hårt på personalen och de som har varit närmast de med svåra symtom av covid-19 har kämpat på ett sätt som vi andra kan ha svårt att förstå fullt ut. Nu verkar det som om den höga vaccinationstakten har effekt på antalet svårt sjuka och förhoppningsvis kan vi anta ett lugnare läge efter sommaren. Då vill vi socialdemokrater börja blicka framåt och lägga politiska förslag som gör skillnad.

Vi eftersträvar ett jämlikt och jämställt samhälle och ett av sätten att nå detta är att påverka lönenivåerna för anställda inom Region Jönköpings län. Det är avgörande för vårdens framtid att vi kan locka men också behålla den kompetens som behövs inom vården. Vi vill vara attraktiva som arbetsgivare och då är lönen en viktig del. En extra lönesatsning påbörjades 2020. Under 2022 tillförs 50 nya miljoner kronor för att höja vårdpersonalens löner. Dessa pengar riktas särskilt till yrkesgrupper som är kvinnodominerade. Sjuksköterskor generellt, men också fokus på röntgen- och specialistsjuksköterskor.

Dietister, ambulanssjukvårdare, arbetsterapeuter och barnmorskor är andra yrkesgrupper som vi vill satsa på i löneavtalen. Det innebär att vi socialdemokrater som en del av den styrande koalitionen i Region Jönköpings län har satsat 150 miljoner kronor under en treårsperiod för att våra medarbetare ska ha en bättre löneutveckling under hela arbetslivet. Region Jönköpings län är länets största arbetsgivare och vården är väldigt kvinnodominerad.

Politik är viktigt och politik gör skillnad. När vi höjer lönerna blir löneutvecklingen i samhället mer jämställd och vi kan fortsätta utjämna de orättvisa skillnader som finns mellan mäns och kvinnors löner.

Desiré Törnqvist (S), ordförande regionfullmäktige
Kjell Ekelund (S), ordförande patientnämnden

Taggar

Dela


1 reaktion på Höjda löner för vårdpersonal

Och hur ser ni på lönen för oss vårdadministratörer? Vi är en osynlig grupp inom vården som aldrig uppmärksammas.

Kommentarsfunktionen är stängd