Nyheter

Hjärtbesvär uppmärksammades inte tillräckligt

Nyheter En patient som sökte vård akut på vårdcentral på grund av bröstsmärtor, andningsbesvär och stress, fick recept på antibiotika. Två dagar senare påträffades patienten död. Brister i kommunikation med patienten och information mellan vårdpersonal har bidragit till att patientens bröstsmärtor inte uppmärksammades tillräckligt.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Det var i februari 2022 som patienten sökte akut på vårdcentral på grund av bröstsmärtor, andningsbesvär och stress. I samband med akut undersökning hos läkare pratar patienten mest om andra besvär än bröstsmärta. Patienten har problem med att tala svenska men läkaren uppfattar ändå att de förstår varandra tillräckligt bra för att en medicinsk bedömning ska kunna göras.

Läkaren uppfattar inte informationen i bokningen om att en orsak till det akuta besöket var bröstsmärta. EKG, blodtryck och syremättnad kontrolleras inte. Patienten får recept på antibiotika då man misstänkte infektion som orsak till besvären. Två dagar senare påträffas patienten död. Obduktion visar tecken på hjärtsjukdom. Om patientens bröstsmärta hade belysts mer omfattande i samband med läkarbesöket och om EKG hade kontrollerats hade patienten sannolikt remitterats till medicinklinik för akut utredning.

Taggar

Dela


1 reaktion på Hjärtbesvär uppmärksammades inte tillräckligt

Vårdcentralen i Värnamo är katastrofal, efter min arbetsskada. Det tog mig år att få någon att lyssna på mig

Kommentarsfunktionen är stängd