Nyheter

Historiskt: Centern tappar makten

Nyheter Mikael Karlsson (C) tappar ordförandeposten i kommunstyrelsen och går in som vice ordförande i det näst högst beslutande organet i Värnamo kommun.

Mikael Karlsson (C) träffar vi i gamla tingsrättens foajé strax efter förhandlingsgruppens delgivande om att makten går till Moderaterna. 

Centerpartiet har tappat ordförandeposten, för första gången i Värnamo kommun, efter kommunsammanslagningen 1971. Hur känns detta undrar vi den nyblivne vice ordförande Mikael Karlsson (C)?

– Av respekt för hur väljarna röstat så är jag nöjd ändå. Invånarna har varit tydliga. 63 röster från att ta ett mandat från SD, M 21 röster från att tappa till MP. Totalt 84 röster skulle kunna ha förändrat läge. 21 röster från att tappa majoritet. 

– Någon gång när vi skulle dra i gång det här så skulle vi vara tydliga att säga att det är alliansen som går till val. Taktiken var tydlig. Det finns en risk att man går i tron att man tänker inte ingå i en allians om den får stöd av SD. Här var det viktigt av att vara tydlig. Alliansen har varit fast. Man vinner på att vara tydlig. 

Hur har ni som enskilda politiker varit involverade i förhandlingarna?

– Ingenting. Vi har den ordningen att man inte förhandlar om sin egen post. De som inte har någon post är med och förhandling. 

Vad skiljer din roll som ordförande kontra vice ordförande? 

– Det blir en stor skillnad. Som ordförande är man ytterst ansvarig. Det blir skillnad. Det blir mer lugnt att vara vice. Jag vill ha något som jag själv ansvarar för, jag vill driva saker, inte bli driven. Här är laget före jaget. Det är viktigt. Det är ett spännande område så blir det här nya utskottet med näringsutskottet. Dessa frågor ligger mig varmt om hjärtat. Det blir bra. Jag tror att en del har en överdriven tro att det är prestigeförlust. Men det är det inte. Jag har uträttat en del coola beslut som vi har tröskat igenom under mitt år här på posten, så jag är nöjd, menar Mikael Karlsson (C). 

Senast i decembers kommunfullmäktige utses alla positioner och första dagen på nya jobbet är den 1 januari 2023. 

Tre hel- eller deltidspolitiker finns i dag i kommunen: två från majoriteten och en från oppositionen. 

Alliansens förhandlingsgrupp har föreslagit att kommunfullmäktige beslutar att hela kommunstyrelsepresidiet blir heltidsarvoderade från den 1 januari 2023.

Mikael Karlsson, ny vice ordförande i kommunstyrelsen. Arkivbild David Alin

Taggar