Nyheter

Herrgård får nytt liv

Nyheter Apladalens kaffestuga byts mot Hörle herrgård när Malin Klasson och Lisa Hagstrand växlar upp verksamheten. – Vi har fått en fantastisk möjlighet, säger Lisa Hagstrand.

Richard Robertsson välkomnar Lisa Hagstrand och Malin Klasson till Hörle Herrgård. Bild: David Alin

2012 tog Lisa och Mia Hagstrand över driften av Apladalens kaffestuga och började anordna evenemang som bröllop, minnesstunder, fester, julbord, bondefrukostar med mera. 2019 blev Malin Klasson delägare i verksamheten och nu, fem år senare, är det dags för nästa stora milstolpe i verksamhetens historia. Den 1 maj flyttar verksamheten in på Hörle Herrgård.

– Vi sa upp avtalet med Värnamo kommun den 31 juli i somras. Vi fick ett tips från en person som hade hört att Hörle Herrgård ville ha hit verksamhet, så vi stämde träff med Richard (Robertsson, blivande hyresvärden) och ville kolla in verksamheten. Vi blev sålda direkt och kände att här ville vi verkligen vara, det känns fantastiskt, säger Malin Klasson.

– Det har varit jättesvårt att driva verksamheten i kaffestugan med höga hyres- och driftskostnader. I synnerhet när vi inte fick något form av stöd under pandemin. Trots detta gjorde vi ett rekordår 2023 och är nu i ett helt annat läge. Här har vi en hyresvärd som brinner för sin sak, som vill att det ska vara liv och rörelse i huset. Vi har fått en fantastisk möjlighet och vi är så glada över att ha fått den här chansen, säger Lisa Hagstrand.

Det är liv och rörelse i herrgården när vi kommer på besök på fredagseftermiddagen. I källaren håller bageriet på att färdigställas.

– Vi fortsätter med catering men inriktar oss mot bokade sällskap och kommer att erbjuda allt från bröllop och begravningar till konferenser, fester, årsmöten och liknande, säger Malin Klasson.

– Vi har en bekant som är sommelier så vi kan anordna vinkvällar. Vi har även bekanta som är inriktade på friskvård, så det finns även möjligheter att anordna olika former av friskvårdsevenemang, säger Lisa Hagstrand.

Tanken är att verksamheten ska drivas av Malin, Lisa samt två anställda.

– Det som skiljer från tidigare verksamhet är att vi är i ett helt annat läge planeringsmässigt nu. Vi kan bestämma över vår verksamhet på ett helt annat sätt nu än tidigare, säger Lisa Hagstrand.

Hörle Herrgård började byggas i början av 1700-talet och stod klar 1746. För arkitekturen ansvarade stadsarkitekt och stadsingenjör Bengt Wilhelm Carlberg från Göteborg och överintendent Carl Hårleman från Stockholm. Sedan sent 1930-tal är herrgården och dess 1 500 hektar skogs- och ängsmark i familjen Böhns ägo. 2015 tog Solveig Böhn och hennes dotter Malin över herrgården och Malins sambo Richard Robertsson är vd för bolaget. Efter att ha tagit över herrgården påbörjades en minutiös restaurering av herrgårdens interiör som blev klar innan pandemin.

– När den var klar ville vi hitta någon som var sugen på att flytta hit och bedriva sin verksamhet här. Vår målsättning är att herrgården ska leva och att det är liv och aktivitet i huset. Herrgården förtjänar att den används och fylls med aktiviteter och besökare. Därför är vi oerhört glada över att Lisa och Malin vill ha sin verksamhet här. Det känns helt underbart, säger Richard Robertsson.

Taggar

Dela


1 reaktion på Herrgård får nytt liv

Kul att det händer roliga saker i Hörle och att ett så vackert ställe öppnas upp för allmänheten ! Nu får vi ett nytt utflyktsmål. Ni gjorde ett fantastiskt jobb i Apladalen, och det blir nog minst lika bra här. Lycka till !

Kommentarsfunktionen är stängd