Nyheter

Helena debuterar med kärleksfull tidsresa 

Nyheter Ända sedan barnsben har historia och litteratur legat Helena Persson varmt om hjärtat. Nu gör hon författardebut med en kärlekshistoria i 1790-talets Sverige. 

Ända sedan barnsben har historia och litteratur legat Helena Person varmt om hjärtat. Nu gör hon författardebut med en kärlekshistoria i 1790-talets Sverige.

Helena Persson brinner för böcker, skrivande och historia. Redan i de tidiga åren fann hon tjusningen med läsning. 

– Det handlade i tidig ålder om bilderböcker, men jag kommer speciellt ihåg att jag redan som treåring satt och läste ”Sessalätts äventyr” av Elsa Beskow. För mig har läsningen alltid funnits där, säger hon.

För Helena Persson tog hennes intresse henne från Marks kommun till högskolan i Borås och Göteborgs universitet, där hon utbildade sig till bibliotekarie och litteraturvetare. Till vardags arbetar hon som bibliotekarie på Värnamo stadsbibliotek och ger skrivarkurser på Medborgarskolan samt via Helenas skrivarverkstad. En vision av en flicka i ett herrgårdsbibliotek henne inspirationen till sin debutroman ”Sofias val”. 

– Tanken var egentligen att jag skulle skapa en nutidshistoria på samma plats, men en dag såg jag en bild av en liten flicka på 1700-talet. Då kom jag på att det var den historiska biten jag ville åt. Tanken var även att det från början skulle bli en spökhistoria, men det blev i stället en kärlekshistoria. Bilden av jag flickan jag såg fick mig i stället att fantisera om hennes storasyster, som historien kretsar kring. Det är spännande vilken väg allt har tagit. 

Efter tio år av arbete, bestående av bland annat studiebesök på slott och herrgårdar, skrivande och skrivarkurser, kan nu Helena Persson titulera sig författare. 

– Det känns riktigt bra. Boken blev ungefär som jag hade tänkt mig. Det har varit en kreativ process där scener och karaktärer och har plockats bort och till. Det är en process att skriva och att skriva om. Ibland har man haft en tydlig målbild och så förändras den. ”Hur tänkte du nu? Vad händer om vi i stället gör på följande vis? Vad gör det med historien sedan?” Jag läste ett citat av Thomas Sjödin som stämmer väl in på mitt arbete: Bakom varje dröm ligger hårt arbete och det hårdaste arbetet är att välja bort. Det säger otroligt mycket i mitt fall. 

Historien utspelar på 1790-talet och handlar om greve Fabian Falkenhöök och hans jakt på en hustru och fröken Sofia Enestierna som drömmer om ett giftermål med barndomsvännen och kärleken Oscar Adlersparre. Två händelser ställer huvudpersonernas liv på ända och läsarna får följa deras livsöden.

– Boken berättar om hur det var att vara kvinna på 1700-talet och fokuserar mycket kring kvinnans brist på möjligheten att yttra sig om sitt eget liv. 

För en museientusiast som Helena Persson har det varit ett nöje att få uttryck för sitt intresse i bokform.

– Det lustiga var att när jag var på besök på Drottningholms slott för ett par år sedan så gick jag och fantiserade för mig själv. Jag såg vissa av karaktärerna i boken, fast tio år framåt i tiden och tänkte för mig själv: ”Jaså, är det så här de kommer att ha det framöver?”, säger Helena med ett leende på läpparna. 

För tre veckor sedan släpptes boken i tryckt upplaga och som e-bok. Halva den tryckta upplagan är redan såld och Helena Persson har fått mycket positiva omdömen om sitt debutverk.

– Jag har haft en sida på sociala medier där jag berättar om mitt skrivande. Många har följt processen och många har hört av sig med positiva reaktioner över att boken äntligen har blivit av. 

Blir det fler böcker framöver?

– Det hoppas jag, jag har lite tankar och idéer. Målet är att skriva fler böcker, sedan får vi se när det blir av. 

Taggar

1 reaktion på Helena debuterar med kärleksfull tidsresa 

Kommentarsfunktionen är stängd