Nyheter

Haveri i demokrati

Nyheter "Om man vill använda sig av modern terminologi kan man säga att valet vid Centerns nomineringsstämma i Rydaholm var både riggat och stulet", menar en insändarskribent. 

I Värnamos Centerkrets har demokratin inte fungerat den senaste tiden. När Centermedlemmarna valde att inte rösta enligt nomineringsgruppens förslag vid stämman i Rydaholm 2022 blev två ledande Centerpartister väldigt arga. Den ena av dessa avsade sig sitt uppdrag som ledare i Centerns nomineringsgrupp innan han lämnade lokalen. Han lämnade stämman med kommentaren att “Ni skall få igenom detta i kommunfullmäktige också”, vad han nu kan ha menat med det. Den andra ledande centerpartisten avsade sig ordförandeposten i Finnvedsbostäder under pågående stämma, en post som han innehaft i över 20 år. Stämman fick därför ta fram en ny kandidat till posten och denne valdes också. Han som avsade sig posten ångrade sig sedan – han ville ju egentligen inte avsäga sig, utan bara visa att han var arg.

Den ledande Centerpartist som tidigare avsagt sig sitt uppdrag i Centerns nomineringsgrupp accepterade inte medlemmarnas beslut vid stämman, det vill säga att medlemmarna valde andra kandidater än de som nomineringsgruppen tagit fram. Han tog efter stämman i stället kontakt med sina politikerkompisar i den styrande Alliansen för att få hjälp. Alliansen i Värnamo har hängt ihop så länge nu så att många etablerade allianspolitiker i den känner sig som en enda stor familj. Det är klart man måste hjälpas åt när ett partis medlemmar inte ställer
upp och röstar enligt den hemliga överenskommelse som beslutats i Alliansen redan innan Centerpartiets stämma.

Om man vill använda sig av modern terminologi kan man säga att valet vid Centerns nomineringsstämma i Rydaholm var både riggat och stulet. Ledande Centerpartister hade förhandlat och bestämt valutgången redan innan valet genomförts av partiets medlemmar. När inte valresultatet föll ut som man önskade kom man överens med övriga Allianspartier att i Kommunfullmäktige tilldela posterna enligt det ursprungliga förslaget från centerns nomineringsgrupp. 

Kommunfullmäktige röstade sedan igenom det ursprungliga förslaget. Man valde helt enkelt att ignorera Centerpartiets interndemokrati, deras stadgar och att helt strunta i Centermedlemmarnas vilja. Det låter som en väldigt osannolik händelse i svensk demokrati att andra partier går in och väljer företrädare för ett parti. Det påminner inte så lite om kärnkraftshaveriet i Harrisburg som Hasse och Tage kåserade över. Det var ju så osannolikt att det skulle inträffa så att det antagligen inte ens hade hänt.

Fundersam demokratianhängare

Taggar

Dela


3 reaktioner på Haveri i demokrati

Någon riktig demokrati har det väl aldrig varit tal om i Värnamo kommun. Man hör ju ständigt om de som blir utfrysta från respektive parti trots att de blir demokratiskt valda… Pinsamt.
Inte så konstigt att kommunpolitiken aldrig attraherar några yngre drivna politiker när de bara blir utfrysta av de gamla ”inventarierna” som suttit i typ 50 år på sina respektive stolar.

Lite som när Annie Lööf t 2018 genom att lova både borgerliga väljare och socialistiska väljare att man skulle få det de ville. Aldrig Löven och aldrig Åkesson. Centerns 5 procent skulle styra.

Resultatet av detta blev 4 förlorade år och två nedstängda reaktorer – vilket orsakat den kris i energiförsörjning vi sedan dess upplever.

”Robinson” och populära dokusåpor finns även i politiken och i samhället. Därför är det viktigt att vi alla röstar och närvarar vid årsmöten när vi vill ha maximal demokrati. Synd, detta skadar partiet och tilliten till politiken.

Kommentarsfunktionen är stängd