Nyheter

Har näst högst andel kvinnor i fullmäktige i länet

Nyheter I nio av tio kommuner är män i majoritet i fullmäktige. Så även i Värnamo kommun, men andelen kvinnor är ändå hög jämfört med många andra kommuner i länet.

47,1 procent av Värnamos kommunfullmäktigeledamöter är kvinnor. Arkivbild: Sara Mejving

På valdagen 2018 blev 24 kvinnor invalda i Värnamos kommunfullmäktige. Därmed innehade kvinnorna 47,1 procent av de 51 platserna i fullmäktige.

– Jämfört med andra kommuner är det en förhållandevis hög andel. Rikssnittet ligger på 43,3 procent, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB, i ett pressmeddelande.

En vanlig statistisk definition av jämn könsfördelning är 40 till 60 procent. I det senaste valet nådde 214 kommuner dit.

– I Värnamo har kommunfullmäktige uppfyllt den här definitionen av jämställdhet fem gånger i de elva senaste valen. 2018 års val innebar ett tangerat rekord då 47,1 procent av ledamöterna var kvinnor. Det hände även 2010, säger Jonas Olofsson.

Över tid har kvinnornas andel av mandaten ökat i Värnamo kommun.

– Under de tre valen på 1980-talet gick 25,2 procent av fullmäktigeplatserna till kvinnor i Värnamo. Under det senaste decenniet är den siffran 44,5, säger Jonas Olofsson.

Taggar

1 reaktion på Har näst högst andel kvinnor i fullmäktige i länet

Kommentarsfunktionen är stängd