Nyheter

Här finns framtidens jobb i länet

Här finns framtidens jobb i länet

Nyheter Många arbetsgivare i Jönköpings län tänker anställa under det närmaste året.

Mest jobb skapas inom byggbranschen och i vård- och omsorgssektorn.

Arbetsförmedlingens broschyr Jobbmöjligheter släpps i dag – där tipsar vi om vilka yrken som har framtiden för sig vilket kan vara värt att tänka på inför gymnasievalet till exempel.

Jobbmöjligheter går igenom vilka yrken som är heta och vilka som har en kärvare arbetsmarknad i Jönköpings län för varje yrkesområde. Flest arbetstillfällen under det kommande året skapas inom branscherna bygg-, vård- och omsorg samt utbildning.

Även om svaren gäller frågor som ställts till arbetsgivare om deras tro på hösten 2016 och våren 2017 är trenderna kring vilka yrken som är eftersökta ofta ihållande från år till år. Därför kan Jobbmöjligheter vara en bra vägvisare för de som ännu inte klivit in på arbetsmarknaden.

– Innehållet i Jobbmöjligheten är bra att sprida bland exempelvis niondeklassare som ska välja till gymnasiet. De yrkesförberedande programmen är ett hett tips om man vill bli eftersökt på arbetsmarknaden, säger Josef Lannemyr, arbetsmarknadsanalytiker.

Jobbmöjligheter kompletteras med information som finns i Yrkeskompassen där man kan hitta yrkesprognoser på fem och tio års sikt på nationell nivå. Yrkeskompassen finns på arbetsförmedlingen.se och omfattar 200 yrken.

Trots att antalet arbetstillfällen förväntas att öka förblir konkurrensen om jobben stor inom många yrken. Ett vanligt grundkrav är körkort och en färdig gymnasieutbildning. En gymnasieexamen ökar möjligheterna till anställning väsentligt. Det är också inom yrken med krav på en högre utbildningsnivå som arbetsgivarna förväntas anställa flest personer.

– Förutom formell kompetens uppger arbetsgivare ofta att erfarenhet, social kompetens samt initiativförmåga och drivkraft är positiva egenskaper för en anställning. Goda kunskaper i svenska samt att även kunna tänka dig att pendla till arbetsplatsen ökar dina chanser till arbete, säger Josef Lannemyr.

Broschyren Jobbmöjligheter är ett resultat av Arbetsförmedlingens prognosintervjuer som sker två gånger om året med ett representativt urval av länets arbetsgivare.   Arbetsförmedlingens prognoser belyser länets arbetsmarknad utifrån ett bransch- och yrkesperspektiv och har visat på stor träffsäkerhet.

10 heta framtidsyrken (ett urval)

Betongarbetare
Byggingenjör
Fordonsmekaniker
Förskollärare
Kock
Mjukvaruutvecklare
SFI-lärare
Sjuksköterska (samtliga inriktningar)
Socialsekreterare
Undersköterska

Taggar

Dela