Nyheter

Här är området där sju av tio kan cykla till jobbet

Nyheter I delar av Gröndal-Norregård har sju av tio cykelavstånd till arbetet. I delar av Värnamo östra är det bara en bråkdel. Det visar SCB:s nya statistik som Newsworthy analyserat

Arkivbild

SCB har räknat på cykelavståndet mellan hem och arbete i samtliga stads- och kommundelar i landet, med utgångspunkt i 15-minutersstaden. Det är en idé om hur en hållbar stad kan byggas och innebär att det är möjligt att gå cykla till bland annat jobbet, skolan och affären på 15 minuter. Enligt SCB, som analyserat kart-data, har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på 15 minuter.

I Värnamo är är andelen högre, 47 procent, och inte oväntat är andelen högre i tätort än på landsbygden. I delar av Gröndal-Norregård når 73 procent av befolkningen jobbet på 15 minuter. Samtidigt är motsvarande siffra i delar av Värnamo östra fem procent.

I Värnamo kommun har relativt stor andel cykelavstånd till jobbet. Högst andel i landet finns i Kiruna kommun (66 procent), Fagersta och Arvidsjaur (64 procent). Flera av kommunerna där många har cykelavstånd kännetecknas av en liten befolkning, få tätorter med stora avstånd. Det gör att en större andel bor och arbetar inom centralorten, samtidigt är centralorten ofta liten till ytan, vilket ger korta avstånd.

I pendlingskommuner är avståndet till arbetsplatsen ofta längre och flera av de kommuner med lägst andel med cykelavstånd är just pendlingskommuner. I Värnamo kommun är andelen invånare med cykelavstånd till arbetet större än i andra kommuner som SKR klassificerar som mindre stad/tätort.

I Värnamo kommun har kvinnor i högre utsträckning cykelavstånd till jobbet. Därmed följer kommunen mönstret i riket. Enligt SCB kan det förklaras av att fler kvinnor jobbar inom yrken som vård, skola, omsorg och butiksförsäljning – yrken som ofta är geografiskt placerade i kommunernas centralorter och större tätorter, där många också bor.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


2 reaktioner på Här är området där sju av tio kan cykla till jobbet

Alla kan inte cykla eller gå inom det området. Vissa behöver sin bil för att ta sig ner till centrum eller jobb, sjukhus med mera. Lägg pengarna på andra saker istället och sluta glorifiera Värnamo kommun. Mvh Ann-Marie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *