Nyheter

Här är de sex namnen ingen fick under 2021

Nyheter För andra året i rad är Noah och Alice de hetaste namnen i Sverige. Samtidigt finns det en rad klassiska namn som inte verkar vara särskilt populära längre, visar SCB:s senaste statistik. 

För andra året i rad är Noah och Alice de hetaste namnen i Sverige. Samtidigt finns det en rad klassiska namn som inte verkar vara särskilt populära längre, visar SCB:s senaste statistik. Bild: Pixabay

Åsa var ett riktigt modenamn under 70-talet, totalt fick 10 197 personer det som tilltalsnamn. Men Åsa, som betyder gudinna, verkar inte vara på väg tillbaka. En förklaring kan vara att det inte funkar särskilt bra internationellt, menar namnforskaren Katharina Leibring.

– Många av de populäraste namnen funkar internationellt; de går bra i många länder och på många språk, säger hon i en intervju till SVT Nyheter. 

Här nedan följer sex av tilltalsnamnen som ingen fick under förra året

1) Åsa: Trots att namnet betyder gudinna har det tappat i popularitet. Namnet hade sin storhetstid på 70-talet när totalt fick 10 197 personer det som tilltalsnamn. 

2) Staffan: När Sverige vann EM-guld i Globen 2002 blev Staffan Olsson stor matchhjälte. Trots framgångarna uteblev den så kallade ”Staffan-boomen”. Sedan guldet har nio personer fått namnet. 

3) Ulla: Ulla var ett riktigt modenamn under 1900-talets första halva. Komikern och skådespelerskan Ulla Skoog är av de kända personerna som bär namnet. 

4) Göran: Totalt 77 690 män och 12 kvinnor har Göran som förnamn. Under 2021 gick en av namnets stora profiler ur tiden, sportjournalisten Göran Zachrisson. 

5) Ingalill: Ingalill eller Inga-Lill är en diminutivform av det fornnordiska namnet Inga som är bildat av gudanamnet Ing, ett annat namn för fruktbarhetsguden Frö. Namnet har florerat i Sverige sedan år 1896 och totalt 7 313 kvinnor har Ingalill som förnamn. Av dessa har 3 600 namnet Ingalill som tilltalsnamn. Under 2021 fick ingen tilltalsnamnet Ingalill, men däremot får numera omkring 300 personer årligen tilltalsnamnet Lilly. 

6) Susanne: Fransk sidoform av Susanna. 51 405 kvinnor har Susanne som förnamn. Av dessa har 30 878 namnet Susanne som tilltalsnamn.

Taggar