Nyheter

Här är de olösta småländska kriminalgåtorna

Nyheter Småland har en del olösta och ej preskriberade mord och försvinnanden. Nedan presenterar vi ett urval av dessa.

Genrebild. Foto: davidAlin

1992: Erik-Axel Eriksson, Växjö

26-åringen sköts ihjäl på Hovs skolväg i Växjö sent på kvällen den 31 mars. Han var då i närheten av sitt hem. 15 år efter mordet åtalades en då 34-årig man för mordet, men han frikändes av både tingsrätt och hovrätt.

1995: Mirja Niemelä, Värnamo

Försvann i oktober 1995 och enligt hennes sambo hade den 34-åriga kvinnan lämnat hemmet under natten. Då familjen var van vid att brukade försvinna dröjde det ett tag innan hon efterlystes av polisen.
– Jag tror polisen gjorde sitt allra yttersta. Vi hade en väldigt bra kontakt med polisen som ledde detta och jag tror verkligen att de gjorde vad de kunde, berättade dottern Nadja Niemelä för Expressen 2014.

Där vädjade dottern till befolkningen i Värnamo att berätta om de visste något om försvinnandet.
– Jag är helt övertygad om att någon vet, men har valt att vara tyst och det retar ihjäl mig. Det kostar så lite att berätta, men det kostar så mycket för oss att lida som vi gör. Vi vill inte sätta dit någon, vi vill bara veta. Jag skulle bli så förvånad att det finns inga mått för det om mamma inte var död, men samtidigt vet jag inget till hundra procent och jag vill veta.

Mirja Niemelä är numera dödförklarad men inte återfunnen.

1997: Annelie Ojonen, Färjestaden

Fredagen den 19 september 1997 klockan 07 på morgonen är den tid någon senast såg den 24-åriga kvinnan. Hon ska då ha befunnit sig i hemmet. När hennes sambo kommer hem vid 17-tiden Annelies bil parkerad på uppfarten men hon syns inte till. Han anmäler henne försvunnen 19.30 samma dag.

Under utredningens gång har det framkommit information som gör att polisen misstänker att Annelie Ojonen blivit mördad. Men någon kropp har inte återfunnits.

1997: Jasmina Jasharaj, Sävsjö

Försvann spårlöst den 28 juli 1997 efter det att hon gått ut från familjens bostad för att leka. Försvinnandet av den då 6-åriga flickan har genom åren uppmärksammats mycket i media, men ingen lösning på försvinnandet har än så länge gått att nå.

Ett vittne ska dagen efter försvinnandet ha sett en man bära på en flicka vid en parkeringsficka i Ohs, som ligger mellan Sävsjö och Värnamo.

2005: Ola Karlsson, Växjö

Fredagen den 10 september 2005 larmade flera personer om att en svårt skadad man låg på marken i Dalbo centrum i Växjö. Det var den 39-årige Ola Karlsson som sedermera avled på platsen av de skador han fått.

Enligt vittnesmål så ska det ha varit bråk mellan flera personer på platsen. Men trots vittnen är fallet fortfarande olöst.

2006: Barbro Karlsson och Bertil Sandin, Byxelkrok

Natten till den 31 augusti 2006 larmades polisen till en villabrand strax utanför Byxelkrok på Öland. Efter det att branden var släckt påträffades kropparna av 69-åriga Barbro Karlsson och 66-årige Bertil Sandin.

Det sista kända livstecknet från de båda är varsitt telefonsamtal till bekanta från kvällen innan.

Polisen skriver på sin hemsida att det finns anledning att tro att branden var anlagd.

2009: Shameh Abdulla Zada, Kalmar

Den 36-åriga kvinnan sågs senast på morgonen den 10 november 2009 då hon befann sig i sin bostad i Kalmar.

Det var en anhörig som anmälde henne saknad och hon har troligtvis försvunnit någon gång mellan klockan 08 och 14 den 10 november 2009.

Under utredningens gång har det framkommit uppgifter som gör att polisen misstänker mord.

Taggar

Dela