Nyheter

Han har gjort årets festivalaffisch

Nyheter Illustratören och författaren Johan Unenge har gjort affischen till Värnamo Filmhistoriska Festival 2024. – Jag ville hitta ikoniska bilder till varje film som betraktaren kan känna igen, säger han.

Illustratören och författaren Johan Unenge har gjort affischen till Värnamo Filmhistoriska Festival 2024. Bilder: Privat/Värnamo Filmhistoriska Festival

I vår arrangeras den tredje upplagan av Värnamo Filmhistoriska Festival. I dag presenteras årets festivalaffisch. Affischen är skapad av Johan Unenge, som har sommarhus i Bor.

– Jag blev överraskad och jätteglad. Just den här typen av bild med många komponenter gillar jag men får sällan chansen att göra. Så det var ett mycket inspirerande uppdrag, berättar han i en intervju.

Vad hade du för grundtanke när du skapade affischen?

– Uppdraget var ju på vissa sätt förutbestämt – den skulle innehålla detaljer som kunde associeras till givna filmer som kommer att visas under festivalen. Jag ville hitta ikoniska bilder till varje film som betraktaren kan känna igen. Vi får se om jag lyckats.

Vad har du själv för förhållande till film och den svenska filmhistorien?

– Jag gillar verkligen att gå på bio och tycker att film blir bäst där. Jag har skrivit filmmanus till flera barn- och ungdomsfilmer, väldigt roliga och uppslukande projekt att arbeta med.

Jag kan inte kalla mig cineast men förra året genomförde jag, min fru och fyra kompisar från Värnamo ett Bergman-år. Vi insåg att vi hade väldigt dålig kunskap om Ingmar Bergman och beslöt att råda bot på den okunskapen. Vi läste böcker om honom, såg ett antal av hans filmer och avslutade med att smyga runt på stranden på Fårö där han levde en stor del av sitt liv. Det var väldigt kul. Nu funderar vi på vem som ska bli nästa regissör att grotta ner oss i.

Hur ser din koppling till Värnamo ut?

– Min fru är härifrån. Hennes familj drev handelsträdgård på Jönköpingsvägen. Men jag var här mycket redan som barn, jag hade kusiner i Reftele som vi ofta besökte. Jag minns särskilt en gång när vi var inne i Värnamo och fick se kameler stå och dricka ur Liljan! Det visade sig vara cirkus i stan.

Vi bor ju i Stockholm men tillbringar så mycket tid vi kan på vårt ställe utanför Bor. Jag tycker att Värnamo har blivit en verkligt kul stad att vara i, med restauranger, kultur och inte minst skateparken som jag brukar rulla runt i.

Faktaruta/Johan Unenge

Född: 1963 i Stockholm

Familj: Gift. Fem barn och bonusbarn.

Yrke: Illustratör och författare. Har skrivit och illustrerat över 100 böcker, bland annat ”Eva & Adam” och ”Hotell Gyllene Knorren”. Jobbar även med läsfrämjande och var Sveriges första läsambassadör.

Taggar

Dela