Nyheter

Hallengren i S-kongress: ”Jag vet hur det är att styra i kris”

Nyheter I ett fullsatt Folkets Hus i Vaggeryd håller länets socialdemokrater sin distriktskongress just nu. Kongressen gästades av tidigare socialminister Lena Hallengren som också är gruppledare i riksdagen.

Fullsatt i Folkets Hus, Vaggeryd  [1/13]

Azra Muranovic från Värnamo  [2/13]

Carina Ödebrink hälsade Lena Hallengren välkommen till Vaggeryd   [3/13]

S-toppen i Vaggeryds kommun, Kenth Williamsson, förevigar Lenas besök  [4/13]

Lena Hallengren är gruppledare i riksdagen och tidigare socialminister  [5/13]

Kulturskolan övar inför årsmötesframträdandet. Från vänster Oliver Jonsson, Alicja Opila, Natalia Opila, Stefanie Hawil, Robin Cedervall. Foto Staffan Boberg  [6/13]

Kulturskolan underhöll. Foto; Staffan Boberg  [7/13]

Lena Hallengren  [8/13]

S-kongress  [9/13]

Lena Hallengren  [10/13]

S-kongress  [11/13]

Nexhat Shabani och hans partikompisar i Vaggeryds kommun hade dukat upp till 120 lunchgäster i rummet bredvid...  [12/13]

Utanför visade S-flaggan upp sig i solskenet  [13/13]

I övrigt ska ny distriktsordförande väljas, då Carina Ödebrink från Vaggeryd, lämnar posten efter 10 år. Kongressen kommer under dagen fatta beslut om verksamhetsplan och budget samt ett 20-tal motioner ska behandlas. 

När Skillingaryd.nu besökte kongressen innan lunch finns Azra Muranovic, från Värnamo, i talarstolen och slår ett slag för S-kvinnor: 

– Jämställdheten backar. Vi har skenande mat-, bränsle, och elpriser. Regeringen som är ett högerkonservativt alternativ, med stöd av SD, saknar handlingskraft. Det har gått 90 dagar på året och det har också dött 90 palestinier, och regeringen har halverat stödet till Palestina. De utmaningar vi står inför är att vi ska motstå odemokratiska krafter. I Europa väljer man att ge sig på hbtq-personer genom lagstiftning. Som S och kvinna är jag helt övertygad att vi är vägen framåt, vi krokar arm och vi är starka, oslagbara och bygger framtid i samhället där det råder solidaritet. Vad kan vi göra, hur kan vi organisera oss för att lyfta de här frågorna och slå undan den högerkonservativa regeringen. Jag tackar Carina Ödebrink och styrelsen för det samarbetet vi i S-kvinnor haft. 

Carina Ödebrink, avgående distriktsordförande, hälsade partistyrelsen välkommen. 

– Vi vet att, och vi är så oändligt glada och tacksamma för att Lena var vår socialminister, välkommen till oss Lena Hallengren, hälsar Carina Ödebrink och tidigare socialministern tar plats i Folkets Hus talarstol; 

– Vi har så många knutpunkter, vi känner varandra och det är väldigt roligt att komma hit. Jag skickar en hälsning från partistyrelsen. Vi ska tänka på att vi gjorde en stark valrörelse, vi stärkte vår position och vi gick också framåt i riksdagsvalet. 

– Vi har några huvuduppgifter framför oss. Vi ska granska och kritisera. Det måste vara helt tydligt för alla vad skillnaden är mellan S och högerregeringen. Vi stärker vår folkrörelse för det är det som har gjort vårt samhälle starkt. Vi blir en oslagbar kraft. Vi måste se och vi måste förstå samhällsproblemen om vi ska övertyga svenska folket att vi är bästa alternativet. 

– Vi vet att vi har det som görs som krävs. Nu har vi möjlighet att lyfta blicken, det är ett priviligeum att sitta i opposition. Vi blickar ut över Sverige och världen, det har hänt mycket. Vi ser hur stad och land glider längre ifrån varandra. Det gemensamma drar sig tillbaka. Det är inte självklart att offentligheten klarar av att leverera till medborgaren. Det känns att vara lite lämnad, att få klara sig själv, som grupp, som individ. Vi tog beslut om nytt S-projekt att staka ut en ny riktning. Vi ska grundligt uppdatera omvärldsanalysen. Vi går inte runt och famla, men vi ska fortsätta vara tydliga och starkare. Vi ska göra det med målet att göra det med andra politiska lösningar. Om läget förändras, om samhället förändras, hur ska vi bemöta detta? Vi behöver plocka fram den politiska kreativiteten. Det känns spännande och jag får energi av detta, att fundera hur de självklara idéerna blir handling. Det krävs ett stort jobb av oss. 

– Kristersson och Åkesson kommer inte få några enkla år framöver. Det är tuffa tider vi befinner oss i. Vi har en världspolitik i ett läge med rekorddyr mat, i det läge där elpriserna är höga, bensin och bränslepriser för den som behöver bilen faktiskt görs ett hål i plånboken. Man kan inte bara säga att man tar sina sparpengar, för det finns faktiskt de som inte har några marginaler att ta av. Det senaste halvåret har var femte svensk använt sina sparpengar för att köpa mat. Det har inte blivit bättre. Ensam- och pensionärshushåll sticker ut. Det är viktigt att säga att det är en ekonomisk kris. Jag vet hur det är att styra i kris. Det gäller att vara snabb och lyhörd, menar Lena Hallengren gruppledare i riksdagen. 

I samband med kongressen presenteras även partiets regionala valanalys av ordförande för valanalysgruppen, Thomas Strand från Vaggeryd.

Taggar

Dela