Nyheter

Häktades för mordförsök – får ersättning

Nyheter JK har beslutat att en av männen som satt häktad misstänkt för mordförsök efter skottlossning från en bil i Värnamo i januari 2019, men senare friades från brottsmisstankar, får 140 000 kronor i ersättning för den tid han satt frihetsberövad. 

Foto: Polisens förundersökning.

Det var natten mot den 10 januari 2019 som en bil blev beskjuten från en annan bil på Malmövägen i Värnamo. Ingen av de tre männen som satt i den bilen träffades av något skott. Händelsen var en av flera i den gängkonflikt som rasade i området vid den tiden. Polisen kunde senare samma natt få stopp på en bil genom att skjuta sönder däcken. Fyra män åtalades senare misstänkta för mordförsök.

Brottet var dock svårt att utreda, eftersom varken målsägare eller åtalade ville svara på utredarnas frågor. Tingsrätten friade männen, eftersom den menade att åklagaren inte lyckats bevisa att männen befann sig på platsen när skotten avlossats. I mars i år kom hovrätten fram till samma slutsats.

En av männen får nu 140 000 kronor i ersättning för att ha suttit häktad från den 10 januari till den 22 maj 2019. Ersättningen är i nivå med den som brukar betalas ut till den som suttit frihetsberövad så lång tid och sedan frias från brott, skriver JK i sitt beslut.

Den man som körde bilen som stoppades av polisen får dock ingen ersättning för den tid han suttit frihetsberövad. JK menar att mannen medvetet försatt sig i en situation där han löpte risk att bli misstänkt för allvarlig brottslighet, när han körde bilen och sedan vägrade att stanna.

”Agerandet utgör inte en del av brottspåståendet och innebär att sökanden i väsentlig omfattning själv har föranlett att han frihetsberövades på grund av misstanke om brott. Ingripandet har varit klart motiverat”, skriver JK i sitt beslut.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Häktades för mordförsök – får ersättning

En av grupperingarna som springer runt leds av en tidigare kommunpolitiker från Sverigedemokraterna. Han verkar också fortfarande vara bra vänner med sina gamla partikollegor på facebook också för den delen.

I Tierps kommun greps också en kommunpolitiker från Sverigedemokrater nyligen. Han hade tillverkat rörbomber i sin bostad.

Där är åtminstone ett parti som kan uteslutas.

Skojar ni?
Vi vill inte ha dessa människor i vår stad, och om man nu inte erkänner eller håller tyst vid en rättegång så blir man belönad med pengar från oss skattebetalare. Skäms på er JK!

Kommentarsfunktionen är stängd