Nyheter

Hajpad Värnamosångare med ström till Gummifabriken

Nyheter Värnamosonen Zdravko Zizmond återvänder i veckan till hemstaden och Gummifabriken med sitt nya band STRÖM. Bandet har kallats för ett svenskt AC/DC och har hyllats stort av flera profilerade musikjournalister. Förband är nybildade countryduon Twang Outlaws med de lokala musikprofilerna Anton Lundström och Jakob Ogstedt (f d Friday Night Specials).

Värnamosonen Zdravko Zizmond återvänder i veckan till hemstaden och Gummifabriken med sitt nya band STRÖM. Bandet har kallats för ett svenskt AC/DC och har hyllats stort av flera profilerade musikjournalister. Bild: Pressbild  [1/2]

Förband är nybildade countryduon Twang Outlaws med de lokala musikprofilerna Anton Lundström och Jakob Ogstedt (f d Friday Night Specials). Bild: Pressbild  [2/2]

”Det mest smittande, inspirerande, spelglada svenska rockband jag sett på väldigt länge. Precis vad 2022 behöver.” Så sa den legendariske musikjournalisten Jan Gradvall i TV4:s Nyhetsmorgon samma dag som Växjöbandet STRÖM släppte sin debutsingel ”Tiden sjunger”. Några dagar senare spädde hans kollega Lars Nylin på hajpen i liknande ordalag.

I veckan återvänder Värnamosonen Zdravko Zizmond till hemstaden med sitt nya band STRÖM för en spelning på Gummifabriken goes local. Zdravko är ett välbekant namn för många musikintresserade i Värnamo, bland annat genom sina tidigare band Bobbyflips och Streets of Mars. Han har även jobbat som musiklärare på Gröndalsskolan, som konsulent på Studiefrämjandet och spelat Jesus i Jesus Christ Superstar på Växjö Teater. Även gitarristen Johan Siljedahl har kopplingar till Värnamo: föräldrarna kommer härifrån och farfar Hans var under flera år skoldirektör i Värnamo.

Den småländska rocksensationen STRÖM från Växjö har skapat stor uppståndelse med sin medryckande, moderna, stilrena och pricksäkra rock’n’roll med texter på svenska. Med en debutinspelning som sprakar av högspänning – mixad och mastrad av Johan Forsman Löwenström som tidigare bland annat jobbat med Håkan Hellström, Weeping Willows, The Soundtrack of our Lives med flera – har Zdravko Zizmond (sång), Calle Sjöqvist (gitarr), Johan Siljedahl (gitarr), Joel Carnstam (bas) och Tomas Salonen (trummor) siktet inställt på att bli Sveriges nya favoritband. Rocken är rå och kärleksfull med stora ambitioner att styra på sitt eget sätt, i sann småländsk anda.

Musikaliskt kan man naturligtvis dra AC/DC-kortet, men med bandnamnet STRÖM fattar vem som helst att den kärleksfulla referensen är helt avsiktlig. Därutöver är det lätt att namndroppa andra liknelser om man har lust: åttiotals-Kiss, tidiga The Darkness, Airbourne, Hardcore Superstar, Guns ’n’ Roses när de var bra, Bon Jovi när de var bra, Backyard Babies, Krokus, Sator, Dundertåget, ja, ni fattar. Någon sa att sången låter som en ung Roffe Wikström, en annan tyckte att det finns likheter med sjuttiotals-Magnus Uggla, Wilmer X, Noice och Hoola Bandoola Band. Strax utanför Sveriges gränser finns det fler inspirationskällor såsom exempelvis danska (D-A-D, Pretty Maids) och norska (Turbonegro runt ”Scandinavian leather”, med flera).

Men här kommer det bästa av allt – STRÖM låter inte som någon av dessa, snarare som allihop samtidigt. Och sjunger på klingande småländska. Det är där hemligheten och charmen ligger, det som gör att publiken faller som furor (förutom de närmast överrumplande bra livespelningarna förstås) och som gör att bandet spås en helt lysande framtid med mycket bred publik i alla åldrar.

STRÖM bildades 2019 och ger ut sitt debutalbum den 23 september 2022 via det anrika svenska skivbolaget Sound Pollution. Bandet ska dessförinnan genomföra en Skandinavienturné i juni som support till kultbandet Nashville Pussy och spelar även på Storsjöyran i Östersund. Efter albumets utgivning kommer STRÖM att åka på fler Skandinaviendatum, bland annat ihop med Abramis Brama. Därutöver släpper bandet hela 5 musikvideor och 3 singlar under 2022. Under 2023 kommer STRÖM att turnera i bland annat Spanien och Frankrike, samt ytterligare gig i Skandinavien.

 

Förband är den nykomponerade duon Twang Outlaws. Medlemmarna är dock inga nykomlingar, utan två välkända Värnamomusiker: Anton Lundström och Jakob Ogstedt (tidigare sångare i Friday Night Specials). De båda driver även Värnamo Musik tillsammans.

Twang Outlaws spelar outlaw country influerade av artister som Tyler Childers och Chris Stapleton. Det kan beskrivas som akustisk country med kärlek, sårbarhet och finess. Missa inte Twang Outlaws allra första spelning, så att du om tio år kan säga: ”Jag var där”.

 

Taggar

Dela