Nyheter

Hagshultskossorna blev årets matentreprenör

Nyheter För femte året i rad har Årets matentreprenör i Jönköpings län utsetts. I år går utmärkelsen till Hagshultskossorna i Vaggeryds kommun.

Arkivfoto från Hagshultskossorna

– Det känns fantastiskt roligt att få den här utmärkelsen, dels för att ni uppmärksammar det vi gör men också för att vi vill förändra sättet att se på kött, säger Ulrica Björnhag som driver Hagshultskossorna tillsammans med sin man Carl-Johan Bertilsson.

2016 startade Hagshultskossornas kopensionat sin verksamhet. Idén var att låta pensionerade mjölkkor flytta in på kopensionatet, istället för att skickas till slakt. Här äter de enbart gräs och örter och får växa på sig i egen takt – på så sätt skapas ett både delikat och hållbart kött. Responsen var stor redan från start och ett samarbete inleddes med en restauranggrossist i Stockholm. Under pandemin valde Ulrica och Carl-Johan att ändra inriktning och även satsa på den privata marknaden med köttlådor. I dag samarbetar man också direkt med restauranger och kött från Hagshult serveras inte bara i Stockholm utan också i både Jönköping och Värnamo.

– Våra kor är inte uppfödda för att så snabbt som möjligt hamna på en tallrik, de har många viktiga uppgifter genom livet innan de till slut blir ett nyttigt, gott och klimatsmart kött, säger Ulrica som även lyfter fram vikten av att tänka på ett hållbart sätt.

– Vi gör detta för att vi brinner för hållbarhet och för att utveckla branschen, synen på kött och för att sätta smak och djurhållning i fokus. Att någon ser och uppmärksammar det är verkligen roligt och ett härligt erkännande av det vi gör.

Priset Årets matentreprenör delas ut av Länsförsäkringar Jönköping ihop med LRF, Hushållningssällskapet, Smålands Turism och Ester kök och bar. Det är femte året i rad som utmärkelsen delas ut. Tidigare års vinnare har varit Grennaglass, Rudenstams Bär & Frukt, Smålandsost och Wärdshuset Bredaryd. 

Motivering
Med stor kreativitet och beslutsamhet har den här matentreprenören tagit stora kliv på den svenska matkartan. Under pandemin har de sett till att många fler får ta del av deras produkt som är unik i sitt slag. På ett innovativt sätt och med ett stort nytänk har de fått fram ett smakrikt kött som noggrant produceras fram på gården i Vaggeryds kommun. De har gett nytt liv till mjölkkon och de har sett till att smaken av Hagshult når ut till hela Sverige. Årets Matentreprenör 2021 är Hagshultskossorna.

Källa: Pressmeddelande från Länsförsäkringar Jönköping

Taggar