Nyheter

Guiden om situationen: ”Många israeler ser ingen framtid”

Nyheter Guiden och militären Stefan Kogeus gav Shalom Värnamos medlemmar en uppdatering om läget i Israel.

Guiden och militären Stefan Kogeus gav Shalom Värnamos medlemmar en uppdatering om läget i Israel. Bild: David Alin

Stefan Kogeus har bott i Israel i 44 år. Han kom till landet som FN-soldat och fann kärleken i landet. Sedan 1980 bor han i en kibbutz, han är israelisk medborgare och utbildad guide samt är en del av Israels försvarsmakt, IDF. Under en timme berättade han för intresserade åhörare om situationen i Israel. Han inledde med att berätta om morgonen den 7 oktober 2023, när Hamas besköt Israel med 5 000 raketer.

– Den här dagen medförde en ganska speciell situation i Israel. På ett par timmar mobiliserades 360 000 män, som fick högsta larmet och var tvungna att lämna sina familjer. Två timmar senare befann vi oss på Heron-berget, eftersom landet trodde på att vi var på väg in i ett storkrig och att risken var stor att Hizbollah skulle anfalla också. Man trodde på att vi skulle uppleva ett storkrig på två fronter och vi var tvungna att mobilisera oss. Dock verkar det som att Hamas inte hade meddelat Hizbollah att de skulle göra den här attacken, så även de (Hizbollah) blev överraskade. Hade Hizbollah anfallit samtidigt som Hamas hade Israel varit i en hemsk situation, inleder Stefan Kogeus.

– Hizbollah har 130 000 raketer utplacerade runt om i södra Libanon. Efter Libanonkonfliktens slut 2006 slöt Hizbollah avtal med FN om att det inte skulle finnas några raketer i landet. FN har gjort ett väldigt bra jobb..den 8 oktober började Hizbollah skjuta in raketer i i Israel för att sympatisera med sina bröder och systrar i Gaza. Under 48 timmar fick hela norra Israel utrymmas och cirka 100 000 israeler tvingades lämna sina hem, företag och jordbruk. Vi blev också beskjutna uppe på Heron-berget, inga dödades men flera skadades av bland andra granat- och raketanfall. En kan säga att situationen i norr är som en slags ping pong-situation: de skjuter mot oss, vi skjuter mot dem samtidigt som det inte finns några människor kvar i området. Den libanesiska befolkningen flyr mot Beirut och befolkningen har också reagerat och börjar kritisera Hizbollah för sitt agerande. Hizbollah styrs från Iran, som försöker använda sina allierade för att tvätta sina händer likt Pontius Pilatus. När 400 raketer avfyrades från Iran mot Israel visade landet sitt riktiga jag. Glädjande nog sköts 99 procent av raketerna ner av Israel, USA, England och Frankrike. Endast ett fåtal nådde Israel och skadorna var minimala, säger Stefan Kogeus.

Raketattackerna mot Israel var en del av en skenmanöver från Hamas sida. På morgonen den 7 oktober bröt 3 000 Hamas-medlemmar sig igenom gränsen till Gazaremsan med hjälp av bland annat bulldozrar, bilar och motorcyklar.

– Hamas hade studerat det hela väl. Många av de som deltog har jobbat inom olika branscher och har kunnat studera gränssystemet väldigt väl på nära håll. De rev ner staket och släppte ner bomber vid varje gränstorn så att alla gränskameror förstördes. På grund av att det var under sabbaten var många lediga, vilket innebar att 600 förfogade över fem mils radie. Terroristerna kom tidiigt på morgonen, tog sig snabbt in i förläggningar och många av soldaterna avrättades på plats. Samtidigt som detta skedde sköts raketer mot södra Israel, det var larm och kaos. Sedan skedde en massaker, en massaker som judar inte upplevt sedan andra världskriget. 373 soldater stupade de första timmarna och resten kämpade till sista blodsdroppen. Därefter gav man sig på civila. 116 barn förlorade någon förälder, 20 av dem förlorade båda föräldrarna, 36 barn dödades…man dödade till och med levande foster. Cirka 1 200 civila dödades de första timmarna och 240 vuxna och barn kidnappades och fördes till olika platser. Många av dem utsätts dessutom för våldtäkt, både barn, kvinnor och män,  säger Stefan Kogeus.

  I dag uppges 133 personer fortfarande vara gisslan, vilket innebär att en del av dem har släppts och det kommer fram historier om våldtäkter och liknande. Landet i sig befinner sig i en ganska så tuff situation: hög arbetslöshet, skilsmässorna ökar och familjer kraschar. Många israeler ser ingen framtid, säger Kogeus.

När det gäller situationen i norr och i söder så ser det ut ungefär som den gjorde den 8 oktober: Slutar inte Hizbollah upp med beskjutningarna så kommer inte Israel att sluta beskjuta Libanon. Då kan inte de 100 000 israelerna flytta tillbaka, Samma sak är det när det gäller Israel kontra Hamas: så länge Israel attackerar Hamas, så kommer de att attackera Israel, säger Stefan Kogeus.

Kogeus ser en nyckel för att besegra Hamas: förstöra terrororganisationens omfattande tunnelsystem under Gaza.

– De har grävt över 700 kilometer tunnel, komplett med ledningscentraler, elförsörjning och ventilation, längs med den fem mil långa gränsen vid Gaza. 700 kilometer…det är ungefär som att bygga en tunnel mellan Stockholm och Umeå. Tunnlarna går dessutom 30 till 40 meter under marken för att undgå larmsystem och är byggda i flera lager. Tänk all den kraft som har gått åt för att bygga det här! Det pratas för fullt om att man måste ge pengar för att det är synd om palestinierna, men nu man upptäckt stora pengahögar nere i tunnlarna…pengar som skulle kunna användas för att göra befolkningen bättre, i stället går de till den högsta ledningen i Hamas. Hamas högste ledare bor på ett lyxhotell, han har en egen våning som betalas för med pengar från Europa som har avsatts för bistånd….samtidigt tar Hamas kontroll över lastbilarna som kommer med förnödenheter in till Gaza och säljer dem sedan för att få in pengar. Det pratas om att folket lider för att Israel isolerar dem…tänk om de bara visste..

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *