Nyheter

Grönt ljus för vaccinbevis på krogar och affärer

Nyheter Vaccinationsbevis ska kunna användas på serveringsställen och andra verksamheter med stor trängsel. Det meddelade regeringen på en pressträff i dag.

Vaccinationsbevis ska kunna användas på serveringsställen och andra verksamheter med stor trängsel. Det meddelade regeringen på en pressträff i dag. Montage: David Alin

– Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Vi behöver ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder. Nu ges Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis inom fler verksamheter där risken för smittspridning är stor, säger socialminister Lena Hallengren.

Beslutet innebär att Folkhälsomyndigheten från den 12 januari 2022 kan införa föreskrifter om att vaccinationsbevis kan användas på serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, platser för privata sammankomster och i långväga kollektivtrafik för att möjliggöra lättnader från andra restriktioner, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Vaccinationsbevis får dock inte användas i livsmedelsbutiker, apotek eller andra samhällsviktiga verksamheter.

”Kraftig ökning”

Regeringens beslut kom samtidigt som man kan se en kraftig ökning av covid-19-smitta i landet.

– Vi har en kraftig ökning av antalet fall av covid-19 i landet just nu. Vi har även en ökning av patienter inom slutenvård och intensivvård. Men den är inte lika hög som smittspridningen, sa Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under dagens presskonferens om coronaläget.

39 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats under onsdagen, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Sammanlagt har 15 369 personer avlidit med smittan i Sverige.

Andelen positiva testsvar har dubblerats

I nuläget får 115 patienter med covid-19 intensivvård. Totalt uppgår antalet bekräftat smittade med covid-19 till 1 375 267, en ökning med 17 320 under det senaste dygnet. En ny rekordnotering.

Man kan även se att andelen positiva svar bland de svenskar som testats för sjukdom var 19 procent jämfört med veckan innan då endast nio procent av de som testade sig var positiva.

– Det viktigaste just nu för att minska trycket på vården och risken för svår sjukdom är att så många som möjligt vaccinerar sig, sa Björkholm och uppmanade även alla att stanna hemma vid symtom som halsont, snuva, feber, hosta eller sjukdomskänsla.

Taggar

1 reaktion på Grönt ljus för vaccinbevis på krogar och affärer

Det finns ingenting som bevisar att vaccinpass är en effektiv åtgärd för att stävja smittspridningen. När man dessutom inte tar hänsyn till ett flertal studier som visar på att immuniteten efter genomgången infektion är starkare än den du får från vaccinet så visar det med all tydlighet att detta inte handlar om annat än att införa ett kontrollsamhälle. Pass för vaccin i dag och app för virtuell valuta och sociala krediter imorgon.

Kommentarsfunktionen är stängd