Nyheter

Gröndal är starkast hos M

Nyheter 339 röster, en ökning med 5,5 procent, vid Gröndal i Värnamo gjorde att Moderaterna fick 30,6 procent i valdistriktet. Partiet har lyckats bra överlag i kommunen där man inte tappat procent i något av kommunens valdistrikt

Statistik från Newsworthy och Valmyndigheten

När den första rösträkningen är klar i nästan hela riket, ser det ut som att Moderaterna gjort sitt bästa resultat i Jönköpings läns valkrets i Värnamo kommun, med 20,7 procent av rösterna i riksdagsvalet.

Det preliminära valresultatet innebär att Moderaterna ökat i Värnamo, tvärtemot i riket som helhet. Jämfört med 2018 går Moderaterna framåt med 2,6 procentenheter

Klockan 23.40 på söndagen räknades det sista valdistriktet i Värnamo färdigt. Då hade Moderaterna samlat totalt 4 353 röster i riksdagsvalet i kommunen, vilket motsvarar 20,7 procentenheter. Fortfarande saknas sena poströster och utlandsröster (”onsdagsrösterna”), vilket kan komma att förändra det slutliga valresultatet. Historiskt har onsdagsrösterna ofta gynnat de borgerliga partierna något.

Moderaternas allra bästa val i Värnamo sedan 1973 (valet efter enkammarriksdagens införande) var 2010 (25,1 procent). Det sämsta valet gjordes 2002 (12,3 procent).

Moderaterna starkaste valdistrikt i kommunen var Gröndal, där de fick 30,6 procent av rösterna. Gröndal var partiets starkaste distrikt i kommunen även i riksdagsvalet 2018. Partiets bästa distrikt i valkretsen var Munksjöstaden i Jönköpings kommun (31 procent), och i hela riket Södra Djursholm i Danderyds kommun (58,5 procent). 

Värnamo kommun hör till Jönköpings läns valkrets, som skickar elva ledamöter till riksdagen på fasta mandat (av 310), och kanske något eller några utjämningsmandat. Under mandatperioden 2018–2022 gav 17,7 procent av rösterna Moderaterna två mandat i riksdagen för valkretsen. I år har partiet fått 18,7 procent av rösterna i valkretsen, en ökning med 1 procentenheter sedan sist. Om det resultatet står sig, skulle det ge Moderaterna två mandat den här gången också.

Moderaternas väljarstöd i Värnamo är det högsta bland de 13 kommunerna i valkretsen (tillika Jönköpings län).
Moderaterna har just nu 19,1 procents stöd i hela riket. Det innebär att partiet i fem av 13 kommuner i valkretsen ligger över riksresultatet, och under i övriga.

Statistik från Newsworthy

Valresultatet är preliminärt.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela