Nyheter

Gösta fick jätteäpple: ”Helt snopen”

Nyheter Äppelodlingen i trädgården fick minst sagt ett jätteresultat. – Jag blev helt snopen, säger Värnamobon Gösta Åkesson.

Bilder: Tero Hedin Väisänen

Gösta Åkesson poserandes med jätteäpplet under IFK Värnamo–IFK Norrköping.   [1/2]

Vid den första vägningen stod vågen på 489 gram, men efter en andra kontrollvägning stod det klart att jätteäpplet vägde 460 gram.   [2/2]

I många år har Gösta Åkesson och hans fru Birgitta odlat aroma-äpplen i trädgården i Värnamo. 

– De är otroligt goda att bland annat göra äppelpaj på och vi brukar ge bort till våra grannar, säger han. 

När det var dags att plocka årets skörd gjordes bokstavligt talat en stor upptäckt. Högt upp i trädet hängde ett gigantiskt äpple. 

– Vi fick en del stora äpplen, men det här var något utöver det vanliga. Jag blev helt snopen, säger han.

Gösta och Birgitta lade äpplet på vågen. Vid den första vägningen stod vågen på 489 gram, men efter en andra kontrollvägning stod det klart att jätteäpplet vägde 460 gram.

– Jag tog med äpplet till IFK-matchen och visade upp för intresserade. Många hade aldrig sett ett så stort äpple. Jag har tänkt att fråga en granne som är trädgårdskonsulent om varför äpplet är så stort, avrundar Gösta. 

Fakta: ”Äppelvärldens Volvo”

Den svenska äppelsorten Aroma togs fram 1947 på Balsgård i Skåne och är en korsning mellan Ingrid Marie och Filippa. Efter provodling kom den ut på marknaden 1973. Den utsågs 2005 till landskapsäpple för Skåne. Frukten är stor och färgen är gul till grön med lysande röd täckfärg. Köttet är sprött och gulvitt med en söt, mild, aromrik, syrlig smak. Säsongen är mellan september och november. Sorten kallas av bloggaren Trädgårdstrollet för ”Äppelvärldens volvo”.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Gösta fick jätteäpple: ”Helt snopen”

Även Jag har ett Aroma äppelträd i trädgården, tydligen ger det väldigt stora frukter i år.

Kommentarsfunktionen är stängd