Nyheter

Glädje och gemenskap i fokus när IFK bjöd in på gå-fotboll

Nyheter Skratten och glimten i ögat-gliringarna haglade över plan 3 på Ljusseveka när IFK Värnamo bjöd in till gå-fotboll.

Crespo Kamara var nog gladast av alla på Ljusseveka under onsdags-förmiddagen. Foto: Henrik Skoglund

”Man är ju som en flaggstång”, ”Nu får det räcka, nu måste vi få fika”, ”Nu får Crespo möta en riktig mittback”

Ja, det märktes att församlingen hade trevligt i gröngräset under onsdags-förmiddagen. Skratten och gliringarna avlöste varandra och roligast av dem alla verkade den rutinerade forne allsvenske anfallaren Crespo Kamara ha.
– Jag skulle kunna göra det här hela dagen. Jag tycker att det är jättekul. Framförallt nu när jag inte kan spela vanlig fotboll, jag har inte spelat sedan i maj. Nu är jag ute på det gröna igen och spelar med den runda bollen, berättar han och det går nästan att ta på glädjen han utstrålar.

Crespo Kamara värvades till IFK Värnamo inför återkomsten till Superettan i våras. Men en knäskada satte stopp för fortsatt spel och nu är det han som leder klubbens projekt med gå-fotboll.
– Jag ville att vi skulle testa, det värsta som skulle hända är ju att ingen kommit hit. Det bästa som kan hända är att många tycker att det är jättekul.

Det är runt 20 stycken här idag, var det fler eller färre än vad du förväntat dig?
– Jag tänkte först i början att alla över 60 år i Värnamo skulle komma, säger han och skrattar.
– Men, man börjar någonstans och du ser ju själv hur trevligt de tycker att det är att vara här. Det är en gemenskap och man delar något man tycker är jättekul.

Gå-fotboll går ut på precis som det låter. Det är förbjudet att springa, nicka ingen kroppskontakt får förekomma. Sporten är stor i England och växer i Sverige.

Aktiviteten riktar sig mot personer över 60. Med på dagens premiär var ett gäng rutinerade ”gå-fotbollare” från Ljungby och de berättade att utöver motionen det hela ger, så är det även en chans till gemenskap och glädje.

En i Ljungby-gänget berättade dessutom för Värnamo.nu att tävlingsgrenen också lämpar sig att implementera i träningssammanhang inom ungdoms- och elitfotbollen då mycket av spelet ju sker stillastående eller gående.

Tanken är att gå-fotbollen i IFK Värnamos regi ska hålla på en gång i veckan.
– Det är grundtanken. Men tycker de att det är kul så kan det blir fler gånger i veckan, berättar Crespo Kamara.

En av deltagarna på dagens träff var Claes-Göran Ekblom. Under sin aktiva karriär spelade han ett flertal säsongen i IFK Värnamo innan skorna åkte upp på hyllan 1989.
– Det är hundra år sedan jag la av, säger han och skrattar.

Hur var det att spela gå-fotboll här då?
– Det var jättekul, fantastisk. Det är alltid roligt med en boll.

Hur kommer det sig att du kom hit idag?
– Jag fick mejl från Crespo och sen känner jag ju många här. Det är ett trevligt forum. Men vi skulle varit ännu fler tycker jag. Men det är trevligt det här med att lira och snacka lite.

Claes-Göran Ekblom är en gammal IFK-spelare. Han tyckte gå-fotbollen var rolig. Foto: Henrik Skoglund  [1/3]

Foto: Henrik Skoglund  [2/3]

Foto: Henrik Skoglund  [3/3]

Dela


1 reaktion på Glädje och gemenskap i fokus när IFK bjöd in på gå-fotboll

Kommentarsfunktionen är stängd