Nyheter

Gjutformar i wellpapp – miljövinst för byggbranschen

Nyheter Betonggjutning har hittills inneburit formar i plywood eller kanalplast. Två material som medför höga kostnader, samtidigt som plasten är ett problem för miljömedvetna byggföretag. Nu kommer wellpapp, som ett helt nytt alternativ. Avsevärt billigare och samtidigt okomplicerat i miljösammanhang. Fullt återvinningsbart och utan skadlig inverkan om något råkar hamna i naturen.

DS Smith lanserar i samarbete med byggföretaget Novab gjutformar i wellpapp. Bild: Press

Innovationen är skapad av förpackningstillverkaren DS Smith i nära samarbete med byggföretaget Novab. Idén föddes i samband med en tillbyggnad av wellfabriken i Mariestad. Platschefen på bygget ställde frågan om wellpapp skulle hålla som form för betonggjutning. Svaret blev att tankar på den typen av produkter redan fanns i DS Smiths idébank. Därmed gick startskottet för materialutveckling, prototyper och test.

Gjutformarna har testats i extrema väderförhållanden och resultatet visar tydligt, att rätt wellpapp klarar alla påfrestningar – både från betongtryck och ihållande regn! Delvis beroende på att wellpappen är konstruerad med en stabilitet som närmar sig trä, samt att formarna har fått en kantförsegling som hindrar vatten att tränga in uppifrån.

”Förväntningarna på de nya formarna är självklart höga. Samtidigt öppnas dörren för en mängd andra områden inom byggbranschen, där man nu ser möjligheten att minska sina kostnader och samtidigt undanröja alla risker för miljön”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Taggar

Dela