Nyheter

Generalsekreteraren: ”Israel vill leva i frid”

Nyheter Ulf Cahn, generalsekreteren för Förenade Israelinsamlingen, ifrågasätter rapporteringen från Gaza. – Allt Israel vill är att få leva i frid, säger han.

– Det här sättet att förnedra Israel är precis som nazisterna gjorde. Det finns inget annat sätt att se på det än total barbari, säger Ulf Cahn om Hamas angrepp mot Israel den 7 oktober 2023. Bild: David Alin

Ulf Cahn är för närvarande ute på en mindre turné i Sverige. I veckan gjorde han ett stopp i Allianskyrkan i Värnamo, där han pratade på extrainsatt möte hos Shalom Värnamo. Han talade om det pågående kriget i Mellanöstern och följderna som blir för Israel och landets judar. Han inledde med att visa ett par videoklipp från den 7 oktober: dagen när Hamas attackerade Israel och skördade 1 200 judars liv. En av filmerna handlar om ett telefonsamtal som en Hamas-terrrorist gör från en telefon tillhörande en avliden jude. Terroristen ringer från mobilen till sina föräldrar för att berätta att personen i fråga har dödat tio judar. Föräldrarna svarar: ”Gud välsigne dig, min son”.

– Jag har väldigt svårt att finna ord. Det här var den dödligaste av attacken mot judar sedan 1945. Världen har inte upplevt något liknande sedan andra världskriget. Det finns en anledning till att Israel för det här kriget mot Hamas. Det är inte Palestina de krigar emot, det är Hamas: terrorister som dödar civila. Jag vill att ni kommer ihåg det här. Jag hörde häromveckan en historia om 38-årige Ofir som besökte sina föräldrar i en kibbutz i södra Gaza. Han befann sig tillsammans med sina föräldrar, hans 95-åriga mormor och hennes sköterska när Hamas slog till. Föräldrarna dog i attacken och Ofir, hans mormor och sköterskan lyckades ta sig till ett skyddsrum. Terrorister kom in i skyddsrummet, kidnappar Ofir, tar hans mormor och sköterskan. Utanför skyddsrummet dödas sköterskan framför ögonen på Ofirs mormor. Kort därefter kommer även information om att Ofir dött i fångenskap i Gaza. Här sitter nu en 95-årig kvinna  med mördade barn, barnbarn och sköterska. Hamas vill avhumanisera oss, de ser inte israel som värdiga att leva, det är sanningen. De våldtar kvinnor och skjuter dem i huvudet, de tvingar barn att se sina mammor att bli våldtagna och mördade. Det här sättet att förnedra Israel är precis som nazisterna gjorde. Det finns inget annat sätt att se på det än total barbari, säger Ulf Cahn.

Hamas identifierar sig som ”Palestinas muslimska brödraskap. Deras mål är att skapa en islamisk stat i Palestina, i stället för Israel och de palestinska områdena.

– Hamas mål är att utplåna Israel, det hymlar de inte med. I Hamas stadgar står bland annat följande: ”Vår kamp mot judarna är mycket viktig och allvarlig” och ”Enda sättet att verka i kampen mellan sanning och falskhet är genom islam och med jihad ända till seger eller martyrskap”. Deras ideologi ligger i samklang med IS (islamiska staten), men det som är förbluffande är att världen kände till IS och tyckte inte att det var fel att bekämpa IS, men i det här fallet tycker världen att det är fel av Israel att slå tillbaka mot Hamas. Vi känner till Hamas ideologi, vi vet den, men det vi såg den 7 oktober var första gången var ett första riktigt resultat gav den. Det var första gången de befann sig på Israels territorium och gjorde som de ville. Vi ska inte förvirras av att folk prata om ockupation, tvåstatslösning och Apartheid. Faktum är att Israel finns, men enligt stora delar av världen får det inte finnas. För dem är hela Israel en motsättning, Israel måste bort, men man försöker förvirra de i väst eller oss genom att prata det språk som världen förstår. Vi får heller inte glömma det en sak. Många civila dör, det är så Hamas för sitt krig, de har en helt annan människosyn än judarna och kristna. För dem är civila offer något helt acceptabelt, säger Ulf Cahn.

Vad är då Israels avsikt med kriget? Att föra ett försvarskrig mot Hamas, islamistiska jihad och andra terrorgrupper i Gaza. De har rätt att slå tillbaka tills attackerna upphör. Om Hamas startar ett krig för att invadera Israel och mörda oskyldiga människor, då har Israel rätt att slå tillbaka. Är deras avsikt att utrota palestinierna? Självklart inte! Deras avsikt är att försvara sig och att vinna och utrota Hamas. De bemödar att rädda så många civila som möjligt och gör allt för att komma åt alla Hamas-terrorister. De förvarnar inför attacker och uppmuntrar civilbefolkningen i Gaza att fly för att skona så många som möjligt. De gör allt för att beskydda civila, medan Hamas gör civila till militära mål. Vad komplicerar krigsföringen? Att inget krig har förts i mer tättbefolkat område, att hjälpsändningar hamnar i Hamas händer, Hamasterroristers syn på civila samt att 136 israeler fortfarande sitter kidnappade hos Hama. Varför gör då Israel allt detta? Jo, för att man måste kämpa för de kidnappade och för att allt Israel vill är att få leva i frid. Det som gör mig så ledsen i medierapporteringen är att Israel framstår som blodtörstande människor. Allt de vill är att få leva i frid, de vill ha lugn och ro, säger Ulf Cahn.

Den 29 december lämnade Sydafrika in en stämningsansökan till International Court of Justice, ICJ i Haag. I ansökan hävdade landet att Israel begår folkmord med sin militära kampanj i Gaza och begärde interimistiska åtgärder från domstolen.

– ICJ tar upp anklagelser mot stater. Hamas är ingen stat, så de kan aldrig ta upp något mot en organisation. Sydafrikas anklagelser förutsätter att det finns en avsikt från Israels sida att döda så många palestinier som möjligt. Israel hävdade att en sådan avsikt finns inte. Anklagelsen förutsätter också att Israel inte försöker skydda civila. Israel hävdade att de gör allt de kan, men att Hamas gör civila platser till militära mål. Vad blev då Internationella domstolens dom? Man begärde inte vapenvila men Israel ska förklara hur man undviker (!) folkmord. Det blev faktiskt domen, säger Ulf Cahn.

Ulf Cahn går sedan vidare med att prata om hur situationen ser ut för världens judar i dag.

– Hamas betraktades som något som Israel klarade av. Det har varit ett hårt slag mot landets självförtroende, raka motsatsen mot vad sexdagarskriget resulterade i. Situationen i Sverige i dag är orolig: det är mycket hat mot judar och judiska institutioner och många judar är rädda. De känner sig svikna av vänner, arbetskamrater, grannar och så vidare, och många överväger på allvar att lämna landet. Många drömmer om att ta sig till Israel, men när situationen är som den är i dag så kommer man ställa sig frågan: ska jag lämna mitt hemland för att åka till Israel? I dag råder en tveksamhet, men förhoppningsvis kommer det en dag vi inte känner så. Problemnet i dag är antisemitismen runt om i världen som är hemsk, något vi inte har sett sedan andra världskriget. Ett exempel är upproret mot Israels medverkan i Euroovision. Nu har landet bestämt sig för att byta låt. Varför gör man det? Jo, för att om det är någon gång vi ska samsas i världen så är det nu. Vi ska visa världen att vi finns, säger Ulf Cahn och avrundar med ett citat och ett bibelord:

Om araberna lade ner sina vapen i dag, så skulle det inte finnas något mer våld.

Om judarna lade ner sina vapen i dag skulle det inte finnas något mer Israel

Golda Meir – (i samband med Jom kippurkriget 1973)


Jesaja 54:17

Inget vapen som smids mot dig skall ha framgång, och varje tunga som upphäver sig mot dig skall du i domen döma skyldig. Detta är Herrens tjänares arvedel, och deras rättfärdighet kommer från mig, säger Herren.

Taggar

Dela


1 reaktion på Generalsekreteraren: ”Israel vill leva i frid”

Kommentarsfunktionen är stängd