Nyheter

Gemenskap är KD:s melodi

Nyheter Samverkan ska ta Kristdemokraterna i Värnamo till nya höjder i det stundande valet.

Kristdemokraterna i Värnamo, med Gunnar Crona, Håkan Johansson, Margareta Lindahl och Camilla Rinaldo Miller i spetsen, går mot sju mandat i höstens kommunval.

På Kristdemokraternas årsmöte den 23 februari antog partiet ett valprogram som illustrerar hur Värnamo kommun skulle styras utifall att paritet hade egen majoritet. Utifrån valprogrammet har partiet sedan tagit fram ett antal frågor som utgör partiets valmanifest. Manifestet presenterades på en pressträff vid lunchtid i dag.

– För oss är nyckelordet ”tillsammans”. Allt blir bättre om man jobbar tillsammans, mycket av det handlar om att vi arbetar utifrån den så kallade ofullständighetsprincipen: ingen av oss har allt utan vi behöver andra. Tillsammans gör också att vi skapar gemenskap. Vi går till val på att Värnamo kommun ska vara barnvänligt, äldrevänligt och företagarvänligt och vi gör det tillsammans med övriga allianspartier. Det är i den gemenskapen vi känner att vi har bäst möjlighet att få genomslag för vår politik, berättar gruppledaren Håkan Johansson. 

Partiet föreslår bland annat att mer av skolans resurser fokuseras mot barn i lägre stadier.

– Det är oerhört viktigt att lära sig läsa i de lägre åldrarna. Vi skulle tjäna jättemycket på att fördela resurserna mot de åldersgrupperna. Det ökar möjligheten att få elever att klara av sin gymnasiebehörighet, säger Gunnar Crona, ordförande i Kristdemokraterna Värnamo.

Kristdemokraterna föreslår även att kommun och polis ska arbeta för att trycka tillbaka vardagsbrottsligheten samt att varje person som har fyllt 85 år ska garanteras plats i ett äldreboende utan biståndsbedömning 

– Vi måste ha tillgängliga boenden och med fler trygghetsboenden utan biståndsbedömning så ges möjligheten att komma ifrån en växande ensamhet. 

Vi måste sänka den tröskeln för att komma in, det är inte lika för alla och där måste bli bättre, säger kommunfullmäktiges ordförande Camilla Rinaldo Miller (KD).

  För oss handlar det om att hjärtlandet ska fungerar. För oss är Värnamo alltid Värnamo kommun och för oss är det viktigt att hela kommunen fungerar, berättar Håkan Johansson.

Om fyra veckor går väljarna till urnorna och partiet har ambitionen klar.

– Vi siktar mot sju mandat. Förra valet fick vi fem och var snubblande nära ett sjätte mandat och då känner vi att vi kan ta ett mandat till, avrundar Camilla Rinaldo Miller.

I sitt valmanifest föreslår Kristdemokraterna följande:

– Att mer av skolans resurser ska gå till barn i lägre stadier

– Att barngruppernas storlek i förskolan ska minska

– Att kommunens förvaltningar ska samverka utifrån barnets bästa så att hjälp och stöd kan komma till familjerna i tid

Samhället behöver utformas mer utifrån äldre personers behov och förutsättningar

– Att kommunen behöver samarbeta med region, föreningsliv, näringsliv och invånare för att möta en åldrande befolknings resurser

– Att varje person som har fyllt 85 år ska garanteras plats i äldreboende utan biståndsbedömning

– Att det ska vara lätt att starta och driva företag – inga onödiga regler och andra hinder

– Att entreprenörskap ska vara möjligt både i grund- och gymnasieskolan

– Att kommun och polis ska samarbeta för att trycka tillbaka vardagsbrottsligheten, som alltför ofta drab bar företagare

Taggar

Dela