Nyheter

”Ge tillbaks tryggheten till Sjösala”

Nyheter Jörgen Lindelöf berättar om sin senaste covid-vaccinering, som väcker en del tankar och idéer.

Ett tidigt Norrhamra.  [1/14]

Taxi i skytteltrafik till vårdinrättningar.  [2/14]

Covidspruta hos Apladalen vårdcentral.  [3/14]

Långa köer på vårdcentral Väster.  [4/14]

Ingen i kön kunde undgå regnet.  [5/14]

Saknaden av parkeringar.  [6/14]

Många vände och körde hem igen.  [7/14]

Hemtjänstens lokal på Sjösala står tom.  [8/14]

Flyttlasset gick i oktober 2021.  [9/14]

Här kunde trygghet med hemtjänsten åter byggas upp.  [10/14]

I ett separat utrymme finns plats för distriktsköterska.  [11/14]

Gå hit för att få sprutan eller ta taxi till staden.  [12/14]

Ge tillbaks tryggheten till Sjösala.  [13/14]

14) Eller satsa istället på en ambulerande vårdcentral  [14/14]

När Tånnö, Gällaryd och Voxtorps kommuner vid kommunreformen 1952 gick ihop och bildade Bors kommun så bestämdes att bygga ett kommunhus i Bor. Sedan Norrhamra i Bor stod färdig 1963 så har byggnaden fått gå igenom flera ombyggnader och förändringar i sin verksamhet. Förutom kommunkontor så har här bland annat funnits ålderdomshem, bibliotek, distriktssköterska, tandhygienist, hår- och fotvård.

Norrhamra blir Sjösala och verksamheter försvinner

Så småningom försvann all serviceverksamhet i samhällstjänst. Hemtjänsten fanns i källarplan men även de försvann så sent som oktober 2021. Under deras flytt till Bollvivegården i Bor så har deras lokal stått tom och hemtjänsten måste transportera sig åtskilliga gånger om dagen med bil mellan Bollvivegården och Sjösala. Runt Bollvivegården finns minimalt med behov av deras tjänster. Däremot så behövs deras tjänster så mycket mer på Sjösala och runt Bors centrala delar. Så numera går Hemtjänstens bilar i konstant skytteltrafik mellan Bollvivegården och Sjösala/Centrum.

För hög hyra för kommunen hos kommunala Finnvedsbostäder

Tidigare så fanns det även en trygghet på Sjösala och centrala Bor att ha hemtjänsten nära till hands. Men hyran hos kommunala Finnvedsbostäder som äger Sjösala blev för hög för kommunen, som i stället flyttade personalen till Bollvivegården. Då är frågan: denna besparing av hyran, som kommunala Finnvedsbostäder gått miste om, hur mycket lägger då kommunen på bilinnehavet som ersatt gång- och cykelturerna i centrala Bor? Åtminstone en bil kostar åtskilliga hundra tusen kronor. Dessutom stjäler transporterna enorm tid från hemtjänstpersonalen!

Sjuksköterska på Sjösala  

När nu allahanda sprutor har kommit för att stanna och regelbundet ska injiceras så informerade jag för flera år sedan kommunpolitiker, omsorgsnämnd och omsorgsförvaltning på möten här i Bor att det finns ett behov att låta Borborna få sina sprutor på plats i Bor. Alltså ett STORT behov av en sjuksköterska placerad på Sjösala. Kanske i samarbete med skolsköterskan? Då kunde Borborna smidigt kunna få sprutor, blodtrycksmätning, ta sänkan, omplåstring med mera på plats i Bor. Och man kunde även visa och ge den besökande lite ömhet!

Påfrestande och tidskrävande taxiresor

Som det är nu så går även taxi i konstant skytteltrafik från Bor till vårdinrättningar i Värnamo och Rydaholm. Tänk om berörda myndigheter kunde räkna på vad de egentliga kostnaderna är för detta system. Jag har vid ett flertal gånger meddelat mina åsikter om att flytta tillbaks hemtjänsten till Sjösala och samtidigt placera en sjuksköterska där, som även kan ta nattpass.

SMS från 1177

Häromdagen så sickades det ut ett meddelande från 1177 om var och när Värnamoborna kan ta sina sprutor. Då kan man till exempel välja att åka till till exempel Bra Liv vårdcentral Väster. I tre dagar har de nu haft öppet för allmänheten utan tidsbokning under eftermiddagarna. I tre dagar har kön slingrat sig utomhus i regnet. Det har inte bara varit lång kö utanför entrén. Bilar slingrar sig fram i trånga vägar där det märkbart saknas parkeringar för ändamålet. Om man kan hitta någon parkering! Många valde att köra därifrån. Om man nu kommer med taxi och dessutom med en rullator så ska man först stå i en lång kö. Sedan ska taxi åter beställas för att få komma hem. Och då! Då kunde många som kommer i taxi till exempel fått sin spruta på Sjösala! Tänk om! Tänk rätt!

Hur hanteras kommunens resurser

Nu får vi veta att kommunen anlitat en organisationskonsult där man upphandlade det vinnande budets tjänster för 2,8 miljoner kronor (som i stället blev över 2,9 miljoner) men som i slutändan blev över 6 miljoner kronor. Hur kan man då inte ha råd med en för hemtjänsten en behövlig lokal nära sina behövande?

Ambulerande vårdcentral

Jag tycker även att man ska överväga mitt förslag sedan länge, som de också fått del av. Det går ut på att kommunen och landstinget borde satsa på en ambulerande vårdcentral enligt min skiss som till exempel en dag i veckan är placerad i Forsheda, Kärda, Tånnö, Gällaryd och Bor. Då kunde medborgarna få sitt behov av vård på nära håll utan att behöva beställa och vänta på Taxi till och från diverse vårdinrättningar.

Text och bilder: Jörgen Lindelöf

Taggar

Dela


9 reaktioner på ”Ge tillbaks tryggheten till Sjösala”

Så bra du skriver! Utan dig Jörgen, hade
inte Bor varit vårt fina samhälle. Tack, stort
tack än en gång.

När vi flyttade till Bor fanns bvc, distriktssköterska och skoltandläkare, även om det bara var vissa dagar i veckan var det skönt att slippa ta bussen till Värnamo. Det förväntas att man är pigg och alert när man blir äldre

Visst vill styrande att man ska gå och cykla men det fungerar inte i praktiken
Utanför Bra liv Väster är parkeringsplatserna på tok för få. Gör omedelbart om delar av parkanläggningen till P-platser, minst 10 till.
Har inte sett en kotte nyttja eller vistas i lekparken eller vad det nu är.

Vi la ett förslag i vår budget om en permanent distriktsköterska på Sjösala som också kunde vara behjälplig som skolsköterska. Vi fick inget gehör för detta!

Så bra att ni förde mitt budskap till er och andra politiker vidare, vid mina samtal med er politiker i alla partier.
Hoppas att ni inte ger er. Kanske att ni få fler att tänka som vi gör. Frågan är i högsta grad fortfarande aktuell, att få Hemtjänsten tillbaks till Sjösala och att få hit en sköterska som kan betjäna hela Bor. Vilket minskar köerna i Värnamo.
Någon borde sätta sig ner för att räkna på alla ingredienser i ärendet. Inte bara var och en sak för sig.
Hoppas att ni och andra politiker inte släppt frågan! Jag har det inte.

Tack? Det finns inget sunt bondförnuft inom kommunen och regionen.
Vad kraft och energi det tar på en äldre person att behöva ta sig till Värnamo för sin spruta och andra mindre undersökningar i stället för att någon kommer och ger alla på en gång. Både tid och resursslöseri.
Var en av dem som köade till öppen tid på Väster. Hur kan man vara så blåögd och erbjuda dropin när man inte kan maxa upp med fler som kan spruta? Erbjuda en lokal som kan ha ”kunderna” inomhus? Möjlighet till fungerande parkering eller bussanslutning? Hjälper inte med ”nya fräscha ” lokaler. Kom undan med 1,5 timme i kö.
Kunde ha frågat vem som om konsultens uppdrag var praktiskt genomförbart.
Inte första gången tyvärr man slänger pengar i sjön. Lever vi inte våra liv i samma dimension ?
Skärpning!

Kommentarsfunktionen är stängd