Nyheter

Ge den fantastiska personalen rimliga arbetstider!

Nyheter "Vill man tacka undersköterskorna – och all annan personal för den delen  – för allt slit, för pandemiarbetet, för uppoffrandet, för lojaliteten och för allt det man tycker de är värda när man talar om hur fantastiska de är: ta då bort delade turer, långa helger, varannan helg och ge den fantastiska personalen rimliga arbetstider!" Läs de socialdemokratiska kommunstyrelseledamöternas debattartikel nedan.

Varför tas inte delade turer, långa helger och varannan helg bort i Värnamo kommun?

Förutom att detta arbetssätt är förlegat, orimligt och rent arbetsmiljömässigt kasst, så är det också ohälsosamt och olycksbådande. Det är just därför Socialdemokraterna i Värnamo har drivit den här frågan länge och med särskild vaksamhet. Det som vi kan tolka av det som sägs är att 1) kommunen kan inte definiera vad hälsosamt schema/ arbete betyder, och 2) delade turer, långa helger och varannan helg kommer att bestå så länge Alliansen styr omsorgen och ledningen där får ta sin goda tid på sig och ändå inte genomföra det som var underförstått.

Det är helt oacceptabelt att organisera det kommunala omsorgsarbetet så år 2022. Det visar på att man med det här sönderhackade schemasystemet satt sig i en soppa som man inte kan simma ur. Men det betyder också att intresset inte finns. Tyvärr kan man inte konstatera annat.

Socialdemokraterna har sträckt ut den politiska handen och gett de styrande kommunpolitikerna andrum att lösa situationen och hitta ett hållbart och hälsosamt arbetsliv under två hela år. Men i dag på kommunstyrelsens sammanträde får vi reda på att man inte riktigt vet vad ett hälsosamt schema är. Uttrycker man sig så, ja då kan man konstatera att det inte bara är löjeväckande men tyder också på svåra styrnings och ledningsproblem.

Man kan inte längre stå i kommunfullmäktiges talarstol och prata om vilken fantastisk personal man har som alltid ställer upp för att sedan ge samma personal fler dagar att arbeta kortare pass på, mindre tid för återhämtning, administration, färre kollegor som gör fler saker, delade turer, långa helger och toppa det hela med varannan helg. Nu räcker det!

Vill man tacka undersköterskorna – och all annan personal för den delen – för allt slit, för pandemiarbetet, för uppoffrandet, för lojaliteten och för allt det man tycker de är värda när man talar om hur fantastiska de är: ta då bort delade turer, långa helger, varannan helg och ge den fantastiska personalen rimliga arbetstider!

Socialdemokraterna i kommunstyrelsen
Genom
Azra Muranovic och Åke Wilhelmsson

Taggar

7 reaktioner på Ge den fantastiska personalen rimliga arbetstider!

Kära kommunledare för vård och omsorg.
Personal flyr från vården. De börjar på sjukhuset bland annat. Där finns det humanare helgtider och ökad bemanning med mera. Kanske lite mindre i lönekuvertet men kanske ett friskare liv.
Personal beskriver för sina chefer om stress, hög arbetsbelastning, tung omsorg på grund av av låg bemanning vikariebrist med mera, men för döva öron. Ingen bryr sig. Fotfolket fixar allt, än så länge.

Fantastiska personalen det låter ironiskt!
Vi är på sista plats i samhället! Tjugo år jag lyssnar samma saker!

inga ungdomar vill jobba i omsorgen längre, den hankar runt med vikarier som är pensionärer som jobbat i vården deltid och därför får en riktig skitpension. Förbättra villkoren eller så har vi inga som kan ta hand om oss när vi blir gamla.

Det enda som kan skapa förändring är arbetsvägran och massuppsägningar inom personalen, inget annat. Det är det enda språket som beslutsfattarna kan förstå. Politikerna bryr sig inte ett dugg om de anställda. Det huvudsakliga målet för dem är att sko sig själva. Så har det varit i alla tider. Tråkigt men sant tyvärr.

Dags för valfläskprat igen! Denna arbetssituationen har förekommit sedan urminnes tider. Mycket prat men ingen förändring. Ingen satsning på det så kallade fotfolket. Fanns inte den gruppen skulle inte sjuksköterskorna klara dagen. Och vise versa. Men det är sjuksköterskegruppen som hörs. De äldre som vårdas hemma numera är sjukare och kräver mer omvårdnad. Var finns de händerna? Vad vill ni som politiker satsa våra skattemedel på ? En ny arena? Ett nytt Gummifabriken att stoppa pengarna i? Att prata om de som sliter inom vården går bra, men att göra något åt det är svårare. En kvinnodominerad grupp, lågstatus/lönegrupp. En verksamhet som kostar pengar. Då är det roligare att satsa på ett granitblock i stället. Tills den dagen man själv är i beroendeställning. Dags och visa att man menar allvar och prioritera mina skattepengar.

Bra skrivet! Precis så upplever många det. Det finns pengar till fler chefer och till otaliga flyttar av dessa men det finns inga pengar till lite guldkant för de äldre!
Man kan inte tillgodose allas behov men med minutstyrt schema är det omöjligt.
Det behövs fler anställda ”på golvet” och inte på kontoren.
Gör om och gör rätt!!

Det handlar om hur de högerpolitikerna som styr kommunen ser på verksamheten och personalen. De som styr kommunen värderar inte undersköterskorna, helt enkelt! Men pengar för diverse tjänstemän finns det ju. Det är bara kolla på jobbannonserna som ligger ut.

Kommentarsfunktionen är stängd