Nyheter

Går med i upphandling för ny trafikplats 

Nyheter Bredasten kan begåvas med en ny trafikplats i den östra delen. Det står klart efter kommunstyrelsens möte.

Trafikverket ska i dagarna gå ut med en upphandling av projektering och framtagande av vägplan för sträckan Ulås-Bredasten. Sträckan ska byggas om till 1+2-väg med en parallell gång-cykelväg. 

Diskussion och dialog har förts mellan Trafikverket och Värnamo kommun om både ombyggnad till 1+2-väg, GC-väg och överföringsledning VA mot Bor. Under dialogen har frågan kommit upp om kommunen är intresserade av att vara med i upphandlingen och bekosta den del som avser en eventuell trafikplats i ungefärligt läge enligt bilden ovan. 

”Trafiksituationen i de cirkulationsplatser och anslutning mot E4:an som finns vid Bredasten i dag är väldigt ansträngd. Utbyggnaden och exploateringen av de 30 hektar industrimark som nu pågår på etapp 3 kommer att förvärra situationen ytterligare”, skriver tjänstemän på kommunledningsförvaltningen i en skrivelse. 

Tjänstemän från tekniska förvaltningen, samhällsbyggnadsförvaltningen och mark-och exploatering har internt diskuterat frågan och är eniga om att kommunen bör vara med i en sådan upphandling av projektering och framtagande av vägplan. De menar att en ny trafikplats i utpekat läge skulle innebära följande:

Fördelar:

1)  Avlasta trafiksituationen i cirkulationerna vid Bredasten och till stor del ta bort all den tunga trafiken som måste köra genom hela området för att nå etapp 3. Med den rådande trafiksituation som är idag är det tveksamt om vi ens kan tacka ja till exempelvis en större logistiketablering på etapp 3 med tanke på trafiksituationen.

2)  Öppna upp möjligheten för kollektivtrafik (buss) genom hela området.

3)  Öppna upp möjligheten för Värnamo kommun att exploatera och ta fram ny attraktiv verksamhetsmark i skyltläge på norra sidan av riksväg 27.

Nackdelar: 

4)  Europakorridoren går rakt igenom området och skapar en osäkert för hur stor del av området som går att bygga ut och exploatera.

5)  Kostnaden: Värnamo kommun får själva bekosta den tillkommande delen som avser projektering för en ny fullskalig trafikplats. Trafikverket uppskattar kostnaden till cirka 300-400 tusen kronor i steg 1 och cirka 500 000 kronor för steg 2, framtagandet av trafikplatsens bygghandling.
Byggnation: Trafikverket anser att Värnamo kommun själva får bekosta större delen av en ny trafikplats, bedömd kostnad cirka 30-40 miljoner kronor i dagens penningvärde, med beräknad byggnation år 2029-2030, steg 3.

”Värnamo kommun förbinder sig inte att bygga ut trafikplatsen år 2029-2030 genom att nu vara med på upphandling av projektering för vägplanen. Definitivt ställningstagande om att fullfölja projektet måste dock ske innan vägplanen går ut på samråd vilket beräknas ske runt årsskiftet 2024-2025”, skriver tjänstemännen. 

Kommunstyrelsen beslutade på tisdagens möte att kommunen ska vara med på upphandlingen, att kommunen kommer att bekosta den del som avser projektering-vägplan för ny en trafikplats Bredasten östra samt att finansiering sker under år 2023 med kommunstyrelsens medel avsatta för förstudier och förprojektering för kommande investeringsprojekt. 

Taggar

Dela


Läs mer

Öppnar för ny trafikplats på Bredasten